Vesti
Drugi pišu

Da li postoje tajni spiskovi Srba osumnjičenih za ratne zločine

Bogdan Mitrović, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Suvoj Reci na Kosovu i Metohiji, u pritvoru je visoke bezbednosti u Podujevu, gde čeka dalje odluke suda.

Da li postoje tajni spiskovi Srba osumnjičenih za ratne zločine
Bogdan Mitrović (Foto RTS)

Prošle godine na sličan način u Hrvatskoj je uhapšen vozač iz Pančeva Mladen Graovac, koji se već godinu dana nalazi u pritvoru u Splitu. Mitroviću i Graovcu zajedničko je i to što su obojica pre hapšenja više puta boravila na Kosovu, odnosno u Hrvatskoj.

Ubrzo posle hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj – a kasnije i puštanja, odjeknula je informacija da postoje nalozi za hapšenje 57 osumnjičenih Srba za navodne ratne zločine na KiM.

Najnovije hapšenje Bogdana Mitrovića u Mušutištu po obilasku porodične kuće, pokrenulo je još jednom pitanje – da li tajne poternice zaista postoje i kada se one aktiviraju.

"Kada je reč o sadašnjim pritvaranjima, to se izvodi na osnovu nekakvih spiskova za koje, navodno, niko nikada ne zna. Naravno, oni koji primenjuju te spiskove imaju neka saznjanja o tome ili ih ad hok aktiviraju kada je neka potreba nekog trenutka", kaže advokat Živojin Jokanović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da tajne optužnice imaju za cilj da zastraše ljude i odvrate ih od povratka na njihova ognjišta, da ih odvrate od zahtevanja da im se vrati njihova imovina.

"Mi imamo više od 80.000 uzurpirane imovine, kuća, stanova, svi soliteri u Prištini, zgrade po Peći, Prizrenu – neko želi da spreči ljude čija je to imovina, da dođu tu da žive ili raspolažu kao sa svojom imovinom", ističe Đurić.

Za razliku od Kosova i Metohije nije tajna da spisak postoji u Hrvatskoj. Prošlogodišnje hapšenje Mladena Graovca, međutim, potvrđuje da se hapse i oni koji nisu na spisku. Više puta odlazio je u rodni kraj, a poslednju posetu završio je u splitskom zatvoru, gde je i danas. Suđenje bi trebalo da bude završeno ovog meseca.
Savo Štrbac iz "Veritasa" kaže da ima bar 1.200 Srba i pripadnika JNA za kojima su Hrvati raspisali poternice.

"Do sada je u svetu uhapšeno 166 Srba uglavnom Srba, među njima i ima i pripadnika JNA koji nisu baš svi Srbi, od tog broja 68 ih je izručeno, od toga je 21 oslobođen ili su postupci obustavljeni", rekao je Štrbac.

Spisak državljana koji su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni za ratne zločine, poslednji put je ažuriran 2013. godine. Imajući to u vidu, Ministarstvo pravde je od druge polovine 2016. godine uvelo praksu da zahteve prosleđuje Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske u cilju provere.

Državljani Srbije, putem zahteva koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde, mogu da dobiju podatke o statusu pred hrvatskim pravosudnim organima. Na poslednjem spisku koji je Hrvatska dostavila Srbiji bilo je 1.577 imena protiv kojih se vodi istraga ili su podignute optužnice za ratne zločOstale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021