"Crkva Svetog Nikole dokaz dokaz snage Novog Brda u srednjem veku"

Istorijski čas pod nazivom  „Novo Brdo, između istorijske istine i političke laži“ održan je sinoć u Kulturno prosvetnom centru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu (Foto Medisfera)

Profesor istorije sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Božidar Zarković detaljno je predstavio razvoj Novog Brda i njegove kulture prisutnim građanima i naglasio značaj očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji za ostanak i opstanak srpskog naroda.

Govoreći o pokušaju prištinske vlasti da katedralni hram Srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole pretvore u katolički objekat Zarković je rekao da je reč o falsifikatu koji nema nikakvo naučno utemeljenje i istorijske dokaze za takvu tvrdnju.

„Reč je o katedralnom hramu iz kasnorimskog i ranovizantijskog perioda koji je jedno vreme bio sedište gračaničkog i novobrdskog episkopa i koji se svojom grandioznošću može meriti sa crkvom Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i crkvom u Kotoru“, rekao je profesor Zarković i predstavio detaljne arhitektonske nacrte te građevine na čijoj je lokaciji pronađent srednjevekovni srpski nakit.

„U srpskim državama tog perioda postoji tri tipa zidanja: raški, nastao za vreme Stefana Nemanja i njegovih naslednika u srednjem veku, srpsko – vizantijski stil u vreme kralja Milutina i treći stil nastao za vreme kneza Lazara, a to je moravski stil“, objasnio je jedan od najpoznatijih stručnjaka za srpski srednji vek na Kosovu i Metohiji.

Kaže da je katolička zajednica, pre svega Dubrovčani i rudari pristigli iz Nemačke „Sas“, u ono vreme imali svoje verske objekte , ali značajno manje veličine i da to nema veze sa najvećim novobrdskim hramom Svetog Nikole.

Po njegovim rečima, veličina i značaj te crkve u 15.veku govori i o veličini i značaju zajednice koja je tu živela.

On je upravo na ovom primeru pokazao da nisu tačne tvrdnje da Srbi u srednjem veku nisu imali urbana naselja jer je Novo Brdo u to vreme bio razvijen grad sa kovnicom novca, carinom i kompletnom infrastrukturom.

„Koliko je Novo Brdo bilo moderno u to vreme govori i nedavno otkriven podatak da je u samom gradu unutar zidina postojalo i parno kupatilo za vlastelu koja je tu živela“, rekao je Zarković i ukazao na veliki broj otkrivenih grobalja unutar i oko same srkve Svetog Nikole, koji su pripadali imućnijim građanima i visokodostojnicima.

Po njegovim rečima, posebno zabrinjava to što pojedini iz Prištine govore o postojanju nekakvog naselja Artana na mestu Novog Brda, za šta ne postoji nikakav pisani dokument ili relevantan istorijski dokaz i to što se takve tvrdnje koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane