Vesti
Drugi pišu

Čolaku: Vize će biti ukinute do kraja godine

Ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao da Kosovo do kraja godine mora da ispuni poslednji kriterijum za liberalizaciju viznog režima, a to je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako se “ne bi ostavilo prostora zemljama EU da budu protiv ove odluke”.
Čolaku: Vize će biti ukinute do kraja godine
Bekim Čolaku (Foto Kim)

“Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mora doći pre početka putovanja bez viza u Evropsku uniju (EU), a na Kosovu se gubi vreme sa javnim debatama da li je takav zahtev ispravan ili ne”, rekao je Čolaku u intervjuu za list “Zeri”.

On je dodao da je ovaj specifičan uslov zatražen i u posljednjem izveštaju Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima, koji je objavljen u decembru 2015. godine, i opet je zatražen u preporuci za liberalizaciju viznog režima Evropske komisije.

“Sada je vreme da jasno priznamo da je ovo jedan uslov postavljen od strane EU i kao takav se ne može zanemariti”, rekao je Čolaku, dodajući da bi Skupština i političke stranke trebalo da odluče o vremenu i načinu postupka za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako ne bi, prema njegovim riječima, Kosovo ostavilo prostora bilo kojoj zemlji Evropske unije da se protivi liberalizaciji viza za građane Kosova.

Čulaku je izrazio uverenje da će u ovoj godini biti ukinute vize za Kosovare koji žele da putuju u zemlje Evropske unije.
 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021