Vesti
Drugi pišu

CIK traži pomoć OEBS-a za organizovanje izbora na severu

Centralna izborna komisija (CIK) zatražila je od misije OEBS tehničku pomoć za organizovanje parlamentarnih izbora na severu Kosova.
CIK traži pomoć OEBS-a za organizovanje izbora na severu
CIK (Foto Info.ks)

Kako pišu prištinski mediji, CIK nije spremna da preuzme organizovanje izbora na celoj teritoriji Kosova, pošto je, kako je ocenila Valjdeta Daka predsednica komisije, bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova i dalje krhka.

Zato je, kako je navela, neophodna tehnička pomoć OEBS-a, piše Koha ditore.

"Tokom sastanka 19. maja, CIK je smatrao da je bezbednosna situacija u četiri severne opštine Republike Kosovo i dalje krhka, zbog toga, molimo vas da pružite tehničku pomoć našoj ustanovi za prevremene opšte izbore za Skupštinu Republike Kosovo, koji će se održati 11. juna 2017. godine," napisala je Daka šefu Misije OEBS-a na Kosovu, šefu misije Janu Bratuu.

Portparol OEBS-a, Senad Šabović, potvrdio je da je CIK je zatražio tehničku podršku u četiri severne opštine - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"To znači da ćemo 11. juna biti prisutni u svim biračkim centrima i biračkim mestima u ovim opštinama, ne u svojstvu posmatrača, već da bismo obezbedili tehničku podršku za izbornu administraciju na terenu i kako bismo ponudili savete u vezi sa izbornim procesom," rekao je Šabović.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020