Vesti
Drugi pišu

CIK potvrdio, na izbore ide šest srpskih lista

Centralna izborna komisija sertifikovala je kandidate ukupno šest lista kosovskih Srba za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, potvrdio je za Kossev član CIK-a, Nenad Rikalo.
CIK potvrdio, na izbore ide šest srpskih lista
(Foto arhiva Kim)

Za ove izbore inicijalno je bilo prijavljeno šest lista kosovskih Srba - lista Srpska, Napredna snaga Kosova, Progresivno demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, koalicija Partije kosovskih Srba i Aktivne građanske inicijative i Sprski patriotski savez. 

Prema najnovijim informacijama, na izbore 11. juna ne izlazi Srpski patriotski savez i Aktivna građanska inicijativa. Gotovo sve liste, osim Srpske - izmenjene su kada je u pitanju broj kandidata za poslanike u Skupštini Kosova. Ima i novih imena.

Sa liste Srpska sertifikovano je 20 kandidata, koliko ih je i inicijalno bilo na listi kada je ona predata.

Napredna snaga kosova imaće na izborima pet kandidata, što je takođe isti broj kandidata koji je ranije prijavljen.

Progresivna demokratska stranka, sa druge strane, ima serifikovanih 18 kandidata, umesto 19 koliko ih je bilo na prvoj listi predatoj CIK-u.

"Korekciju" jednog, "potencijalno dva imena" najavio je i sam lider ove stranke Nenad Rašić, u izjavi za Kossev, priznajući i da trpe pritiske, ali i da trenutno neće u javnosti da govori o tome.

Izmena ima i kod Samostalno liberalne stranke koja ima 28 sertifikovanih kandidata, umesto 29 inicijalno prijavljenih. Za sada nije poznato zašto na listi nema jednog imena, a sam lider stranke, Slobodan Petrović, ranije je demantovao navode medija da njihovi kandidati, kao i kandidati PDS-a, "masovno napuštaju" listu SLS-a. On je, takođe, u izjavi za RTV Kim priznao da i ova lista trpi pritiske i pretnje.

Najviše izmena, ipak, ima na listi Partije kosovskih Srba i Aktivne građanske inicijative, posle raskidanja koalicije od strane Aktivne građanske inicijative, usled, kako se tvrdilo, pritisaka i pretnji na lidera Inicijative, koja je početkom nedelje saopštila da neće učestvovati na izborima. Sada na listi ove koalicije ima 14 kandidata, umesto 22 koliko ih je bilo inicijalno.

Srpski patriotski savez, prema ovim najnovijim informacijama iz CIK-a, nema nijednog sertifikovanog kandidata, što znači da neće ni učestvovati na izborima i nema, za sada, informacija šta je tačno razlog nesertifikacije.

Nakon sertifikacije, politički subjekti će imati i dodatnih dva dana roka da potvrde svoje učešće na izbora 11. juna, odnosno da zatraže da se povuku.

Kampanja počinje za šest dana i trajaće deset, a od svih prijavljenih lista kosovskih Srba samo je Srpska dobila podršku premijera Srbije, Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

 Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020