Vesti
Drugi pišu

BSK se širi u profesionalnu vojsku, ne menja naziv

Predlogom zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), koji će se uskoro naći pred poslanicima kosovskog parlamenta, predviđeno je da se misija ove formacije proširi i pretvori u profesionalnu vojnu snagu.
BSK se širi u profesionalnu vojsku, ne menja naziv
BSK (Foto Blic)

Predlogom zakona koji je pripremljen u kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija, uz saradnju sa Ministarstvom BSK, misija se proširuje i na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, dok se izmene u nazivu snage ne predlažu.

"Bezbednosne snage Kosova brane suverenitet i teritorijalni integritet, imovinu i interese Republike Kosovo i doprinosi jačanju regionalnog mira i stabilnosti", navedeno je u članu kojim se određuje misija BSK.

U predlogu zakona je navedeno i da je "bezbednosna snaga profesionalna vojna snaga naoružana, jedna i jedinstvena za celu Republiku Kosovo i ovlašćena da služi u zemlji i van zemlje, na osnovu ustavnog i zakonskog mandata".

U predlogu zakona je navedeno i da će BSK biti naoružana oružjem u skladu sa njenim potrebama, za ostvarivanje misije i njenih zadataka.

Takođe se ističe da su u BSK zastupljeni pripadnici svih zajednica koje žive na Kosovu i da se ne može koristiti za političke ili partijske aktivnosti.

Prema aktuelnom Zakonu o BSK, "početne dužnosti Bezbednosne snage Kosova su učešće u operacijama odgovora na krizu, uključujući i operacije podrške miru, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, kao deo regionalnih ili međunarodnih napora i uništavanje eksplozivnih sredstava.

Prema zakonu koji je još na snazi BSK "je lako naoružana i neće imati teškog oružja kao što su tenkovi, teška artiljerija ili ofanzivni vazdušni kapaciteti". U aktuelnom zakonu piše i da će se "svaka promena u naoružanju utvrditi od međunarodnog vojnog prisustva, u koordinaciji sa Međunarodnim civilnim predstavnikom".

Kako je predloženo, novim zakonom neće se menjati naziv BSK u Oružane snage Kosova, za šta je potrebna izmena i dopuna Ustava Kosova, koja traži najmanje dve trećine glasova ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova kao i dve trećine glasova poslanika pripadnika manjinskih zajednica, što se sada zbog protivljenja Srpske liste ne može ostvariti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg Kosovu tokom poslednje posete pozvao je prištinske vlasti da transformaciju BSK u OSK ostvare putem izmena i dopuna Ustava Kosova.

Zamenik ministra kulture Kosova Redžep Hoti koji važi za bliskog saradnika predsednika Kosova Hašima Tačija, juče je za RTK izjavio da se očekuje da se predlog novog zakona nađe na dnevnom redu Skupštine najkasnije do kraja marta.

 Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020