Vesti
Drugi pišu

Božović: Mnogo spekulacija o ubistvu Olivera Ivanovića

Zamenica predsednika GI SDP Ksenija Božović rekla je za FoNet da ni posle mesec dana od ubistva njihovog lidera Olivera Ivanovića njegovi saradnici nemaju nikakvu zvanični informaciju o toku istrage, već je sve što su uspeli da saznaju ili nezvanično ili iz medija.
Božović: Mnogo spekulacija o ubistvu Olivera Ivanovića
Ksenija Božović (Foto Kim)

„Ono što se zna da su dva policajca, koja su bila na licu mesta toga dana i doneto im je rešenje o pritvoru za 48 sati, a oni su pušteni posle 24 sata. Obrazloženje koje smo čuli je da su priznali nešto, što nisu smeli ni da pomisle a ne da urade , jer to su policajci koji imaju iskustva. Pravdaju se neznanjem. To su policajci u kosovskoj policiji koji su integrisani sa radnim iskustvom iz MUP Republike Srbije“, rekla je Boožović.

Ona je dodala i da se proteklih dana “čula neistinita izjava da je jedan od policajaca našao novčanik i dao ga sekretarici“.

„To nije tačno, niti se radilo o novčaniku, niti je novčanik bio pronađen. Oliver je u ruci nosio papire koji su ispali prilikom pada i koje je policajac dao sekretarici“, rekla je Božović.

Po njenim rečima proteklih mesec dana od ubistva Ivanovića „ima mnogo špekulacija, verovatno da bi se sve zataškalo jer vreme prolazi“.

„Ja samo želim da kažem da mi iz SDP nećemo da stanemo. Da ćemo svakodnevno da vršimo pritisak i treba svi to da shvate. A valjda bi trebala da proradi i ljudska savest jer je ugašen jedan život“, smatra Božović.

Ona je objasnila i da su dvojica policajaca, koji su privodjeni pa pušteni, bili na svom radnom zadatku.

„Oni nisu došli na uvidjaj već su bili na mestu ubistva. Ja sma ih zatekla prve kada sam došla tri minuta posle toga. Oliver je već bio u kolima hitne pomoći na putu za bolnicu“, objašnjava Božović.

„Na moje pitanje „šta se desilo“ jedan od policajaca mi je rekao da je Oliver doživeo srčani udar. Odakle njemu, to ja ne znam. Nije ni pogledao mesto gde je Oliver pao“,rekla je Božović. Ona je objasnila da je na tom mestu sam pronašla tri čaure, i pozvala policajca da ih vidi.

„Žao mi je što sam bila u šoku i nisam uspela to da slikam, da snimim. Pitala sam policajce kakve su to čaure a oni su mi rekli „ko zna od kada su tu“.

A jednu od tih čaura je očigledno neko od njih uzeo i stavio u džep, znači sklanja je sa mesta uviđaja. I to pravda neznanjem“,rekla je Božović.

Na pitanje kako tumači to što su policajci ekspresno pušteni iz pritvora a zatim sudija podneo ostavku Božović je odgovorila: „Možemo to da tumačimo kao neprofesionalno, ali nikakvog opravdanja za to nema. Neki postupak možemo da tumačimo i da je proradila savest“.

Više izvora je potvrdilo da ova dva policajca stanuju u istoj zgradi u kojoj i Milan Radojčić, „kontroverzni biznismen“ iz severne Mitrovice, koga je više političara prethodnih mesec označavalo kao osobu koja je „gospodar“ ove srpske opštine na severu Kosova. Ubistvo Olivera Ivanovića, koji je bio i odbornik lokalne Skupštine opštine, nije na dnevnom redu zakazane sednice, a neće biti reči ni o bezbednosnoj situaciji. „Nama su, izgleda, bitnije neke komisije, nego što je pitanje bezbednosti.

Uopšte nisu uzeli u razmatranje inicijativu, koju smo mi kao odbornici podneli predsedavajućem i gradonačelniku, da se trg ili ulica Sutjeska preimenuju u ulicu Olivera Ivanovića. Ni ta tačka nije stavljena na razmatranje, tako da je to dodatni šok i razočarenje za nas“, kaže Božović, i sama odbornica SDP.

Ona je dodala da će odbornici SDP prisustvovati sednici Skupštine opštine i tražiti odgovor u čemu je problem sa tom inicijativom.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021