Vesti
Drugi pišu

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan

Posle odluke Izvršnog saveta da u dnevni red Generalne konferencije Uneska uvrsti predlog Albanije za prijem Kosova u tu organizaciju, države članice o tom pitanju izjašnjavaće se početkom novembra u Parizu.

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

U finišu diplomatske borbe, Srbija svim sredstvima dokazuje da srpske crkve i manastiri ne treba pređu u ruke Kosova.

Svaku argumentaciju Srbije protiv prijema Kosova u Unesko prati slika uništavanja srpskih crkava. Pred drugu rundu, glasanje na Generalnoj konferenciji, neizvesnost je jedino izvesna. Ambasador Darko Tanasković kaže – povoda za optimizam bez pokrića nema. Nade ima.

“Imam utisak da se broj država koje smatraju da bi bilo razumno odložiti raspravu o Kosovu u Unesku povećava, i to među državama koje su priznale Kosovo, pa čak i među onima koje su se zalagale za prijem Kosova”, kaže Tanasković.

Odlaganje je predah i kupovina vremena za diplomatsku borbu, ali ne i rešenje. Situaciju dodatno komplikuje način glasanja. Potrebna je dvotrećinska većina članica. Uzdržani se ne računaju.

Od 195 članica, Kosovo je priznalo 111. Međutim, 18 nije platilo članarinu, što im oduzima pravo glasa. Među njima polovina ne priznaje državnost srpske pokrajine, a tas na vagi može biti svaka.

“Neke od ovih država će sigurno regulisati ta plaćanja, ili odložiti, tako da dobiju pravo glasa, pa broj tih država koje neće imati pravo glasa ne bi trebalo da pređe 10”, ističe Tanasković.

Između dva glasanja, kampanja i na internetu – mogla je početi ranije, ali nije bez efekata, veruju diplomate.

“Mi smo silne godine bili koncentrisani na pitanje statusa Kosova koje je u osnovi rešeno primenom sile jačeg u međunarodnim odnosima, a drugo je pitanje kako da zaštitimo naše kulturno nasleđe, što bi trebalo da bude prioritet dnevne politike... Mi smo tu malo izgubili korak”, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Da srpske crkve i manastiri ne izgube zaštitu, apeluje iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

“Unesko kao takav ne štiti nikoga direktno, već sarađuje sa vladom ili lokalnim vlastima”, ukazuje otac Sava.

U kosovskoj vladi ponavljaju – dali su pisane garancije Unesku da neće menjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve.

“Kosovo je takođe garantovalo da imovina SPC neće podlegati eksproprijaciji i da će imati punu slobodu u upravljanju svojim dobrima”, objašnjava kosovski premijer Isa Mustafa.

Generalna konferencija Uneska počinje u utorak, 3. novembra. Glasanje o predlogu Albanije očekuje se u drugoj nedelji zasedanja.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020