Vesti
Drugi pišu

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan

Posle odluke Izvršnog saveta da u dnevni red Generalne konferencije Uneska uvrsti predlog Albanije za prijem Kosova u tu organizaciju, države članice o tom pitanju izjašnjavaće se početkom novembra u Parizu.

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

U finišu diplomatske borbe, Srbija svim sredstvima dokazuje da srpske crkve i manastiri ne treba pređu u ruke Kosova.

Svaku argumentaciju Srbije protiv prijema Kosova u Unesko prati slika uništavanja srpskih crkava. Pred drugu rundu, glasanje na Generalnoj konferenciji, neizvesnost je jedino izvesna. Ambasador Darko Tanasković kaže – povoda za optimizam bez pokrića nema. Nade ima.

“Imam utisak da se broj država koje smatraju da bi bilo razumno odložiti raspravu o Kosovu u Unesku povećava, i to među državama koje su priznale Kosovo, pa čak i među onima koje su se zalagale za prijem Kosova”, kaže Tanasković.

Odlaganje je predah i kupovina vremena za diplomatsku borbu, ali ne i rešenje. Situaciju dodatno komplikuje način glasanja. Potrebna je dvotrećinska većina članica. Uzdržani se ne računaju.

Od 195 članica, Kosovo je priznalo 111. Međutim, 18 nije platilo članarinu, što im oduzima pravo glasa. Među njima polovina ne priznaje državnost srpske pokrajine, a tas na vagi može biti svaka.

“Neke od ovih država će sigurno regulisati ta plaćanja, ili odložiti, tako da dobiju pravo glasa, pa broj tih država koje neće imati pravo glasa ne bi trebalo da pređe 10”, ističe Tanasković.

Između dva glasanja, kampanja i na internetu – mogla je početi ranije, ali nije bez efekata, veruju diplomate.

“Mi smo silne godine bili koncentrisani na pitanje statusa Kosova koje je u osnovi rešeno primenom sile jačeg u međunarodnim odnosima, a drugo je pitanje kako da zaštitimo naše kulturno nasleđe, što bi trebalo da bude prioritet dnevne politike... Mi smo tu malo izgubili korak”, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Da srpske crkve i manastiri ne izgube zaštitu, apeluje iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

“Unesko kao takav ne štiti nikoga direktno, već sarađuje sa vladom ili lokalnim vlastima”, ukazuje otac Sava.

U kosovskoj vladi ponavljaju – dali su pisane garancije Unesku da neće menjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve.

“Kosovo je takođe garantovalo da imovina SPC neće podlegati eksproprijaciji i da će imati punu slobodu u upravljanju svojim dobrima”, objašnjava kosovski premijer Isa Mustafa.

Generalna konferencija Uneska počinje u utorak, 3. novembra. Glasanje o predlogu Albanije očekuje se u drugoj nedelji zasedanja.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021