Vesti
Drugi pišu

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan

Posle odluke Izvršnog saveta da u dnevni red Generalne konferencije Uneska uvrsti predlog Albanije za prijem Kosova u tu organizaciju, države članice o tom pitanju izjašnjavaće se početkom novembra u Parizu.

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

U finišu diplomatske borbe, Srbija svim sredstvima dokazuje da srpske crkve i manastiri ne treba pređu u ruke Kosova.

Svaku argumentaciju Srbije protiv prijema Kosova u Unesko prati slika uništavanja srpskih crkava. Pred drugu rundu, glasanje na Generalnoj konferenciji, neizvesnost je jedino izvesna. Ambasador Darko Tanasković kaže – povoda za optimizam bez pokrića nema. Nade ima.

“Imam utisak da se broj država koje smatraju da bi bilo razumno odložiti raspravu o Kosovu u Unesku povećava, i to među državama koje su priznale Kosovo, pa čak i među onima koje su se zalagale za prijem Kosova”, kaže Tanasković.

Odlaganje je predah i kupovina vremena za diplomatsku borbu, ali ne i rešenje. Situaciju dodatno komplikuje način glasanja. Potrebna je dvotrećinska većina članica. Uzdržani se ne računaju.

Od 195 članica, Kosovo je priznalo 111. Međutim, 18 nije platilo članarinu, što im oduzima pravo glasa. Među njima polovina ne priznaje državnost srpske pokrajine, a tas na vagi može biti svaka.

“Neke od ovih država će sigurno regulisati ta plaćanja, ili odložiti, tako da dobiju pravo glasa, pa broj tih država koje neće imati pravo glasa ne bi trebalo da pređe 10”, ističe Tanasković.

Između dva glasanja, kampanja i na internetu – mogla je početi ranije, ali nije bez efekata, veruju diplomate.

“Mi smo silne godine bili koncentrisani na pitanje statusa Kosova koje je u osnovi rešeno primenom sile jačeg u međunarodnim odnosima, a drugo je pitanje kako da zaštitimo naše kulturno nasleđe, što bi trebalo da bude prioritet dnevne politike... Mi smo tu malo izgubili korak”, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Da srpske crkve i manastiri ne izgube zaštitu, apeluje iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

“Unesko kao takav ne štiti nikoga direktno, već sarađuje sa vladom ili lokalnim vlastima”, ukazuje otac Sava.

U kosovskoj vladi ponavljaju – dali su pisane garancije Unesku da neće menjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve.

“Kosovo je takođe garantovalo da imovina SPC neće podlegati eksproprijaciji i da će imati punu slobodu u upravljanju svojim dobrima”, objašnjava kosovski premijer Isa Mustafa.

Generalna konferencija Uneska počinje u utorak, 3. novembra. Glasanje o predlogu Albanije očekuje se u drugoj nedelji zasedanja.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020