Vesti
Drugi pišu

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan

Posle odluke Izvršnog saveta da u dnevni red Generalne konferencije Uneska uvrsti predlog Albanije za prijem Kosova u tu organizaciju, države članice o tom pitanju izjašnjavaće se početkom novembra u Parizu.

Borba za srpsku baštinu u finišu, rezultat neizvestan
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

U finišu diplomatske borbe, Srbija svim sredstvima dokazuje da srpske crkve i manastiri ne treba pređu u ruke Kosova.

Svaku argumentaciju Srbije protiv prijema Kosova u Unesko prati slika uništavanja srpskih crkava. Pred drugu rundu, glasanje na Generalnoj konferenciji, neizvesnost je jedino izvesna. Ambasador Darko Tanasković kaže – povoda za optimizam bez pokrića nema. Nade ima.

“Imam utisak da se broj država koje smatraju da bi bilo razumno odložiti raspravu o Kosovu u Unesku povećava, i to među državama koje su priznale Kosovo, pa čak i među onima koje su se zalagale za prijem Kosova”, kaže Tanasković.

Odlaganje je predah i kupovina vremena za diplomatsku borbu, ali ne i rešenje. Situaciju dodatno komplikuje način glasanja. Potrebna je dvotrećinska većina članica. Uzdržani se ne računaju.

Od 195 članica, Kosovo je priznalo 111. Međutim, 18 nije platilo članarinu, što im oduzima pravo glasa. Među njima polovina ne priznaje državnost srpske pokrajine, a tas na vagi može biti svaka.

“Neke od ovih država će sigurno regulisati ta plaćanja, ili odložiti, tako da dobiju pravo glasa, pa broj tih država koje neće imati pravo glasa ne bi trebalo da pređe 10”, ističe Tanasković.

Između dva glasanja, kampanja i na internetu – mogla je početi ranije, ali nije bez efekata, veruju diplomate.

“Mi smo silne godine bili koncentrisani na pitanje statusa Kosova koje je u osnovi rešeno primenom sile jačeg u međunarodnim odnosima, a drugo je pitanje kako da zaštitimo naše kulturno nasleđe, što bi trebalo da bude prioritet dnevne politike... Mi smo tu malo izgubili korak”, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Da srpske crkve i manastiri ne izgube zaštitu, apeluje iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

“Unesko kao takav ne štiti nikoga direktno, već sarađuje sa vladom ili lokalnim vlastima”, ukazuje otac Sava.

U kosovskoj vladi ponavljaju – dali su pisane garancije Unesku da neće menjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve.

“Kosovo je takođe garantovalo da imovina SPC neće podlegati eksproprijaciji i da će imati punu slobodu u upravljanju svojim dobrima”, objašnjava kosovski premijer Isa Mustafa.

Generalna konferencija Uneska počinje u utorak, 3. novembra. Glasanje o predlogu Albanije očekuje se u drugoj nedelji zasedanja.Ostale vesti

Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021
Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021