Vesti
Drugi pišu

Bojić: Situacija na severu stabilna

Bezbednosna situacija na severu Kosova, u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić je stabilna i mirna, kaže regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić u intervju Radiju Kontakt plus.
Bojić: Situacija na severu stabilna
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Policija, kako kaže, ne raspolaže informacijama i saznanjima koje bi ukazivale da je opšta bezbednosna situacija ugrožena.

„U toku 2017. godine na severu Kosova registrovano je 95 slučajeva teških krivičnih dela, to su dela kojima se bavila Regionalna istražna jedinica, od tog broja rasvetljeno je 71 krivično delo, što je skoro 75%,“- kaže Bojić.

Kosovska policija je, po rečima Bojića, preduzela zakonom propisane mnoge operativne mere i radnje vezano za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, navodeći u tom pravcu uzimanje izjava od više svedoka i preuzimanje video zapisa sa sigurnosnih kamera sa više lokacija u gradu.

Bojić naglašava da je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju poslato više zahteva i da se aktivno komunicira sa kolegama iz drugih zemalja vezano za rasvetljavanje ovog slučaja.

„Trenutno je u toku druga faza, vrši se obrada prikupljenih materijalnih dokaza i prikupljenog materajala, to je u toku. Što se tiče spaljenog vozila policija je nakon konsultacija sa tužilaštvom odlučila da se obrati građanima putem medija, da ako imaju bilo kakvih saznanja, građani o tome informišu najbližu policijsku stanicu,“- kaže Bojić.

Regionalni šef operative Kosovske policije navodi da su u prva dva meseca ove godine u zoni odgovornosti policijske stanice „Mitrovica-Sever“ registrovana 54 krivična dela kojima se bave istražitelji iz ove policijske stanice.

„Od tog broja rasvetljeno je 36 krivičnih dela, dok se ostala krivična dela istražuju i aktivno se radi na rasvetljavanju preostalih slučajeva. Dakle, radi se samo o slučajevima koje pokriva policijska stanica „Mitrovica-Sever“.

Bojić je govorio i o drugim problemima u gradu – paljevini automobila ali i o tome da li imaju dovoljan broj policajaca kako bi na pravi način osigurali bezbednost u gradu, šta su najveći izazovi.

 Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021