Vesti
Drugi pišu

Blic: Vučić napustio sednicu, u toku konsultacije sa ambasadorima Kvinte

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost traje već tri sata, a kako Blic javlja, u toku su i "teški i kompleksni razgovori sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu", kojem prisustvuju i sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici Srpske liste, predsednici svih Privremenih organa na Kosovu, direktori zdravstvenih ustanova, kao i komandiri istražnih odeljenja, Direktor regionalne direkcije policije, šef operativnih poslova, šef istražnog odeljenja, šef interventne jedinice, kao i drugih organa i institucija.
Blic: Vučić napustio sednicu, u toku konsultacije sa ambasadorima Kvinte
Vučić sa predstavnicima Srpske liste i Petkovićem na sednici (Foto Instagram)

Jedna od glavnih tema sastanka je glasanje na Kosovu 3. aprila.

Kako je danas potvrdio portparol EU, Peter Stano, Aljbin Kurti je odbio predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima.

Vučić je na kratko napustio sednicu kako bi se sastao sa predstavnicima Kvinte od kojih je zatrazio hitne konsultacije.

Oni će se predsedniku pridružiti na sastanku u palati Srbija. Kako Blic saznaje, Srbi žele da napuste sve institucije, uključujući i policiju, da ostave oružje i "da se mirnim i demokratskim putem suprotstave albanskom teroru".

Vučić, kako piše Blic nije bio najsrećniji zbog predloga, pa ih je pitao "šta ćemo dan posle?".

Posle sastanka sa Kvintom razgovaraće i sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova ambasade Kine, a tokom večeri moguća je još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu su, u svetlu ovog najnovijeg kršenja elementarnih prava na izražavanje građanske volje na izborima, ponovo naglasili apel predsedniku Vučiću da će „ukoliko ih država ne bude zaštitila, Srbi biti spremni da kolektivno napuste svoja ognjišta i odu sa Kosova i Metohije“, pogotovo imajući u vidu izostanak reakcije od strane EU i onih institucija na Kosovu koje su zadužene za praćenje poštovanja ljudskih prava.

Predstavnici srpskih institucija na Kosovu apelovali su na predsednika Vučića da primeni radikalne mere, budući da srpsko stanovništvo, usled svakodnevnog maltretiranja na svim nivoima, ne može više „da sedi skrštenih ruku“, jer je situacija „dogorela do nokata“.

Tokom razgovora, predstavnici srpskih institucija na Kosovu dodatno su upoznali predsednika sa ogromnim pritiscima sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou, uz sve glasnije izjave čelnika iz Prištine koji Srbe neretko otvoreno vređaju i dovode u vezu sa najnovijim međunarodnim događajima, posebno koristeći agresivnu, lažnu i neselektivnu retoriku vezanu za situaciju između Ukrajine i Ruske Federacije, što dodatno utiče na ionako nepovoljan položaj Srba na Kosovu.

Predsednik je upoznao predstavnike srpskih institucija na Kosovu sa, kako navodi Blic, perfidnim zamkama i ucenama vlasti u Prištini i Aljbina Kurtija, kao i sa beskrupuloznim načinima na koje Kurti, uz pomoć nekih zapadnih ambasada, pokušava da natera Srbiju da poklekne i prizna nezavisno Kosovo.

Predsednik je, nakon temeljne i sveobuhvatne analize i razgovora sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu, ukazao da država, kao i do sada, neće donositi nikakve odluke na prečac, niti pod bilo čijim uticajem, jer je, kao i mnogo puta do sada, upravo to ishod koji priželjkuju svi oni kojima nije stalo do toga da Srbija bude snažna, stabilna i prosperitetna zemlja koja vodi računa o životima svojih građana i njihovoj dobrobiti.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022