Vesti
Drugi pišu

Blic: Vučić napustio sednicu, u toku konsultacije sa ambasadorima Kvinte

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost traje već tri sata, a kako Blic javlja, u toku su i "teški i kompleksni razgovori sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu", kojem prisustvuju i sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici Srpske liste, predsednici svih Privremenih organa na Kosovu, direktori zdravstvenih ustanova, kao i komandiri istražnih odeljenja, Direktor regionalne direkcije policije, šef operativnih poslova, šef istražnog odeljenja, šef interventne jedinice, kao i drugih organa i institucija.
Blic: Vučić napustio sednicu, u toku konsultacije sa ambasadorima Kvinte
Vučić sa predstavnicima Srpske liste i Petkovićem na sednici (Foto Instagram)

Jedna od glavnih tema sastanka je glasanje na Kosovu 3. aprila.

Kako je danas potvrdio portparol EU, Peter Stano, Aljbin Kurti je odbio predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima.

Vučić je na kratko napustio sednicu kako bi se sastao sa predstavnicima Kvinte od kojih je zatrazio hitne konsultacije.

Oni će se predsedniku pridružiti na sastanku u palati Srbija. Kako Blic saznaje, Srbi žele da napuste sve institucije, uključujući i policiju, da ostave oružje i "da se mirnim i demokratskim putem suprotstave albanskom teroru".

Vučić, kako piše Blic nije bio najsrećniji zbog predloga, pa ih je pitao "šta ćemo dan posle?".

Posle sastanka sa Kvintom razgovaraće i sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova ambasade Kine, a tokom večeri moguća je još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu su, u svetlu ovog najnovijeg kršenja elementarnih prava na izražavanje građanske volje na izborima, ponovo naglasili apel predsedniku Vučiću da će „ukoliko ih država ne bude zaštitila, Srbi biti spremni da kolektivno napuste svoja ognjišta i odu sa Kosova i Metohije“, pogotovo imajući u vidu izostanak reakcije od strane EU i onih institucija na Kosovu koje su zadužene za praćenje poštovanja ljudskih prava.

Predstavnici srpskih institucija na Kosovu apelovali su na predsednika Vučića da primeni radikalne mere, budući da srpsko stanovništvo, usled svakodnevnog maltretiranja na svim nivoima, ne može više „da sedi skrštenih ruku“, jer je situacija „dogorela do nokata“.

Tokom razgovora, predstavnici srpskih institucija na Kosovu dodatno su upoznali predsednika sa ogromnim pritiscima sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou, uz sve glasnije izjave čelnika iz Prištine koji Srbe neretko otvoreno vređaju i dovode u vezu sa najnovijim međunarodnim događajima, posebno koristeći agresivnu, lažnu i neselektivnu retoriku vezanu za situaciju između Ukrajine i Ruske Federacije, što dodatno utiče na ionako nepovoljan položaj Srba na Kosovu.

Predsednik je upoznao predstavnike srpskih institucija na Kosovu sa, kako navodi Blic, perfidnim zamkama i ucenama vlasti u Prištini i Aljbina Kurtija, kao i sa beskrupuloznim načinima na koje Kurti, uz pomoć nekih zapadnih ambasada, pokušava da natera Srbiju da poklekne i prizna nezavisno Kosovo.

Predsednik je, nakon temeljne i sveobuhvatne analize i razgovora sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu, ukazao da država, kao i do sada, neće donositi nikakve odluke na prečac, niti pod bilo čijim uticajem, jer je, kao i mnogo puta do sada, upravo to ishod koji priželjkuju svi oni kojima nije stalo do toga da Srbija bude snažna, stabilna i prosperitetna zemlja koja vodi računa o životima svojih građana i njihovoj dobrobiti.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022