Vesti
Drugi pišu

Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa

Slikanje predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija sa Donaldom Trampom platio je Tom Duhani, bogati Albanac koji živi u SAD i drži u šaci nekoliko američkih senatora, piše Blic.
Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa
Kadri Veselji i Donald Tramp (Foto Skupština Kosova)

Prema pisanju Blica, iako su se u prvi mah pojavile informacije da je za fotografiju Veseljija i Trampa zaslužan najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli, to je, u stvari, organizovao i “debelo“ platio Tom Duhani.

Veselji je tako ispao prvi zvaničnik iz regiona koji se sastao sa šefom Sjedinjenih Američkih Država. Zagovornici kosovske nezavisnosti dobili su jak vetar u leđa za tvrdnje da se američka politika prema Balkanu neće menjati, a javnost u Srbiji, koja se nadala da će Tramp sve okrenuti naopačke, ostala je razočarana.

Ko je Tom Duhani?

O ovom kontroverznom albanskom biznismenu iz SAD nema mnogo podataka, ali se zna da je počeo "karijeru" baveći se ilegalnim poslovima, pre svega zelenašenjem i pranjem novca.

Američki izvori tvrde da je u međuvremenu stekao milione, posebno ističući da kontroliše nekolicinu kongresmena kojima je izgradio kuće i stanove. Može se sa velikom verovatnoćom pretpostaviti da je baš preko njih i našao "link" do ljudi koji okružuju Trampa i dogovorio se za slikanje.

Vezama Duhanija i kongresmena bavila se svojevremeno i američka Savezna izborna komisija, koja je u avgustu 2014. godine utvrdila da je demokratski kongresmen Geri Piter primio od Duhanija 15.900 dolara od 2008. do 2012. godine. Takođe, Piter je učestvovao u ceremoniji otvaranja Duhanijevog restorana.

Duhani je, inače, zbog zelenašenja i pranja novca bio osuđen u Americi na tri godine i pet meseci zatvora. Svojim dužnicima je pretio batinama i oružjem ako mu ne vrate novac. Priznao je krivicu, ali kaznu nije odslužio do kraja, jer je pušten ranije.

Blizak je saradnik Bedžeta Pacolija, a u javnosti se otvorenije pojavljuje nakon hapšenja lidera OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj, početkom januara.

Naime, kada su u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova izdvojili iz budžeta 500.000 evra kako bi platili advokate Haradinaja u Francuskoj, Duhani je na društvenim mrežama postavio svoju sliku sa gomilom novca i dva pištolja. Kako su pisali kosovski mediji, to je uradio ne bi li pokazao svoju spremnost da odbrani lidera OVK.

Zajedno sa Haradinajem proslavio je u Francuskoj odluku suda da se lider OVK brani sa slobode i tom prilikom su uslikani kako sede za istim stolom u restoranu.

“Ja sam čist i zajedno sa svojom porodicom dajem doprinos Kosovu. Volim gospodina Haradinaja i sve albanske patriote“, rekao je Duhani tada albanskim novinarima.

Tom Duhani se sa Haradinajem sastajao i u svojoj kući pre tri meseca, zajedno sa još 20 sunarodnika. Kako su pisali albanski mediji, Haradinaj je tada i donirao veliki novac albanskoj zajednici u Americi.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021