Vesti
Drugi pišu

Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa

Slikanje predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija sa Donaldom Trampom platio je Tom Duhani, bogati Albanac koji živi u SAD i drži u šaci nekoliko američkih senatora, piše Blic.
Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa
Kadri Veselji i Donald Tramp (Foto Skupština Kosova)

Prema pisanju Blica, iako su se u prvi mah pojavile informacije da je za fotografiju Veseljija i Trampa zaslužan najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli, to je, u stvari, organizovao i “debelo“ platio Tom Duhani.

Veselji je tako ispao prvi zvaničnik iz regiona koji se sastao sa šefom Sjedinjenih Američkih Država. Zagovornici kosovske nezavisnosti dobili su jak vetar u leđa za tvrdnje da se američka politika prema Balkanu neće menjati, a javnost u Srbiji, koja se nadala da će Tramp sve okrenuti naopačke, ostala je razočarana.

Ko je Tom Duhani?

O ovom kontroverznom albanskom biznismenu iz SAD nema mnogo podataka, ali se zna da je počeo "karijeru" baveći se ilegalnim poslovima, pre svega zelenašenjem i pranjem novca.

Američki izvori tvrde da je u međuvremenu stekao milione, posebno ističući da kontroliše nekolicinu kongresmena kojima je izgradio kuće i stanove. Može se sa velikom verovatnoćom pretpostaviti da je baš preko njih i našao "link" do ljudi koji okružuju Trampa i dogovorio se za slikanje.

Vezama Duhanija i kongresmena bavila se svojevremeno i američka Savezna izborna komisija, koja je u avgustu 2014. godine utvrdila da je demokratski kongresmen Geri Piter primio od Duhanija 15.900 dolara od 2008. do 2012. godine. Takođe, Piter je učestvovao u ceremoniji otvaranja Duhanijevog restorana.

Duhani je, inače, zbog zelenašenja i pranja novca bio osuđen u Americi na tri godine i pet meseci zatvora. Svojim dužnicima je pretio batinama i oružjem ako mu ne vrate novac. Priznao je krivicu, ali kaznu nije odslužio do kraja, jer je pušten ranije.

Blizak je saradnik Bedžeta Pacolija, a u javnosti se otvorenije pojavljuje nakon hapšenja lidera OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj, početkom januara.

Naime, kada su u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova izdvojili iz budžeta 500.000 evra kako bi platili advokate Haradinaja u Francuskoj, Duhani je na društvenim mrežama postavio svoju sliku sa gomilom novca i dva pištolja. Kako su pisali kosovski mediji, to je uradio ne bi li pokazao svoju spremnost da odbrani lidera OVK.

Zajedno sa Haradinajem proslavio je u Francuskoj odluku suda da se lider OVK brani sa slobode i tom prilikom su uslikani kako sede za istim stolom u restoranu.

“Ja sam čist i zajedno sa svojom porodicom dajem doprinos Kosovu. Volim gospodina Haradinaja i sve albanske patriote“, rekao je Duhani tada albanskim novinarima.

Tom Duhani se sa Haradinajem sastajao i u svojoj kući pre tri meseca, zajedno sa još 20 sunarodnika. Kako su pisali albanski mediji, Haradinaj je tada i donirao veliki novac albanskoj zajednici u Americi.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020