Vesti
Drugi pišu

Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa

Slikanje predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija sa Donaldom Trampom platio je Tom Duhani, bogati Albanac koji živi u SAD i drži u šaci nekoliko američkih senatora, piše Blic.
Blic: Bogati Albanac platio slikanje Veseljija i Trampa
Kadri Veselji i Donald Tramp (Foto Skupština Kosova)

Prema pisanju Blica, iako su se u prvi mah pojavile informacije da je za fotografiju Veseljija i Trampa zaslužan najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli, to je, u stvari, organizovao i “debelo“ platio Tom Duhani.

Veselji je tako ispao prvi zvaničnik iz regiona koji se sastao sa šefom Sjedinjenih Američkih Država. Zagovornici kosovske nezavisnosti dobili su jak vetar u leđa za tvrdnje da se američka politika prema Balkanu neće menjati, a javnost u Srbiji, koja se nadala da će Tramp sve okrenuti naopačke, ostala je razočarana.

Ko je Tom Duhani?

O ovom kontroverznom albanskom biznismenu iz SAD nema mnogo podataka, ali se zna da je počeo "karijeru" baveći se ilegalnim poslovima, pre svega zelenašenjem i pranjem novca.

Američki izvori tvrde da je u međuvremenu stekao milione, posebno ističući da kontroliše nekolicinu kongresmena kojima je izgradio kuće i stanove. Može se sa velikom verovatnoćom pretpostaviti da je baš preko njih i našao "link" do ljudi koji okružuju Trampa i dogovorio se za slikanje.

Vezama Duhanija i kongresmena bavila se svojevremeno i američka Savezna izborna komisija, koja je u avgustu 2014. godine utvrdila da je demokratski kongresmen Geri Piter primio od Duhanija 15.900 dolara od 2008. do 2012. godine. Takođe, Piter je učestvovao u ceremoniji otvaranja Duhanijevog restorana.

Duhani je, inače, zbog zelenašenja i pranja novca bio osuđen u Americi na tri godine i pet meseci zatvora. Svojim dužnicima je pretio batinama i oružjem ako mu ne vrate novac. Priznao je krivicu, ali kaznu nije odslužio do kraja, jer je pušten ranije.

Blizak je saradnik Bedžeta Pacolija, a u javnosti se otvorenije pojavljuje nakon hapšenja lidera OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj, početkom januara.

Naime, kada su u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova izdvojili iz budžeta 500.000 evra kako bi platili advokate Haradinaja u Francuskoj, Duhani je na društvenim mrežama postavio svoju sliku sa gomilom novca i dva pištolja. Kako su pisali kosovski mediji, to je uradio ne bi li pokazao svoju spremnost da odbrani lidera OVK.

Zajedno sa Haradinajem proslavio je u Francuskoj odluku suda da se lider OVK brani sa slobode i tom prilikom su uslikani kako sede za istim stolom u restoranu.

“Ja sam čist i zajedno sa svojom porodicom dajem doprinos Kosovu. Volim gospodina Haradinaja i sve albanske patriote“, rekao je Duhani tada albanskim novinarima.

Tom Duhani se sa Haradinajem sastajao i u svojoj kući pre tri meseca, zajedno sa još 20 sunarodnika. Kako su pisali albanski mediji, Haradinaj je tada i donirao veliki novac albanskoj zajednici u Americi.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020