Vesti
Drugi pišu

Bermudski trougao (NE)odgovornosti: Kome treba ZSO?

Blisko mi je uverenje da ni Beograd ni Priština ne žele punu snagu i nezavisnost kosovskih Srba, što se promoviše budućom ZSO. Da je jačanje srpske zajednice i njen ostanak na Kosovu bila istinska namera, mnogi problemi sa kojima se suočava bi tokom procesa dijaloga i poslednjih deset godina bili rešeni. Umesto toga čekamo "spasonosno" rešenje (ZSO), a odlazak Srba sa Kosova je sve vidljiviji.
 • 06.02.2023
 • 14:22 h
 • Drugi pišu
 • izvor: Radio Kontakt Plus, autorka Ana Marija Ivković
 • komentara:
 • pregleda: 274
Bermudski trougao (NE)odgovornosti: Kome treba ZSO?
Ilustacija (Foto Radio Kontakt Plus)

"Tačka dva - jeste uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude i pravni i fizički okvir za prava našeg naroda, za njihovo političko organizovanje na KiM i za svaku vrstu podrške Republike Srbije koju nikad niko više ne može da spreči. Da ne razmišljamo hoće li neko da nam ukine platni promet, ili neće, da ne razmišljamo kako će da zabrane lekove da dođu do našeg naroda, kako će hrana da dođe, novine i sve drugo" - druga je tačka plana za Srbiju srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Ono što Predsednik Srbije nije izgovorio jeste da formiranje ZSO podrazumeva formiranje u skladu sa kosovskim zakonom. To dalje znači puna integracija Srba na Kosovu u kosovski sistem.

ZSO bi, veruje se, što je stav koji se široko zastupa u srpskoj javnosti - rešila niz problema sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, a koje pominje i sam Predsednik Srbije u tački dva svog plana.

Široj javnosti možda nije poznato - lekovi se u srpske zdravstvene institucije na Kosovu dopremaju u vidu humanitarnih isporuka i donacija. Srbi na Kosovu ne mogu da uzimaju lekove na recept u srpskim državnim apotekama na KiM. Iako je postignut dogovor u vezi sa uvozom, odnosnom registracijom lekova srpskih proizvođača na Kosovu, niz je problema usled kojih se srpski lekovi, prema kosovskom zakonu, "nezakonito" dostavljaju u privatne apoteke na Kosovo.

Desetine fitosanitarnih sertifikata nisu usaglašeni, pa pojedini proizvodi i dalje ne mogu regularno da se "uvezu" na Kosovo i građani su i u ovom slučaju praktično primorani na krijumčarenje.

Na Kosovo tokom 2018. godine nije stizala srpska dnevna štampa zbog taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je uvela tadašnja kosovska vlada. Kako je tada objašnjeno iz jedne od firmi koja distribuira štampu na Kosovu, pored takse zatraženo je i da na fakturi umesto "Kosovo" stoji natpis "Republika Kosovo".

Istina je da su neki od problema proistekli iz postignutih sporazuma (nesporovođenja, nepotpunog sprovođenja), njihovog različitog tumačenja od strana u dijalogu, dok su neki proistekli iz zaista jednostranih odluka Prištine koje je opravdavala tekućim procesom dijaloga.

Ovo je, međutim, samo deo problema sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju od 2013. godine i koji su, umesto da budu rešavani, gurani pod tepih i po potrebi korišćeni od strane Beograda i Prištine kako bi se izazivale krize i tenzije.

Zašto svi ovi problemi od značaja za građane i njihov kvalitet života nisu reševani u procesu dugom 10 godina?

Logični zaključci bi bili - ili vlasti nemaju kapacitete da reše ove probleme ili to ne žele (usled nezainteresovanosti i nedostatka suštinske brige o građanima). Nebriga, ali i prisila je ono što je obeležilo i početak integracije Srba na severu Kosova (2013. godine).

Kakva je sadašnjost?

Razlike u stavovima Beograda i Prištine su nikad dublje, posebno kada je u pitanju ZSO, a krize sve češće. Odlazak Srba sa Kosova je sve vidljiviji.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u više navrata bio glavni generator kriza na severu Kosova. Danas više nego ikada je vidljivo prisustvo pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije na severu Kosova. Priština na terenu sprovodi i pokušava da sprovede odluke koje se donose na prečac i koje ne uzimaju u obzir specifičnosti situacije u kojima se nalaze građani srpske nacionalnosti. Kriminalizuju se svi građani na severu Kosova zbog jedne grupe ljudi, a svaka zabrinutost tih istih građana podvodi se pod "uticaj Beograda". Ključna poruka iz Prištine je da ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja. Aljbin Kurti je najveći protivnik ZSO-a bio i pre nego da bude na vlasti. Zajednica nuk kalon/Zajednica neće proći - bila je krilatica njegovog Samoopredeljenja. Za njega je sada ključni preduslov za formiranje ZSO - "obostrano" priznanje.

Sa druge strane - Beograd ne vodi brigu o tome kako da predupredi situacije i korake Prištine koji neretko proizilaze iz procesa dijaloga. Aljbin Kurti jeste, ponavljam, glavni generator poslednjih kriza, ali proces dijaloga je trajao i pre dolaska Kurtija na vlast kada su takođe nastajali mnogi od problema za obične građane. Beograd više nego ikada rešavanje kriza pokušava barikadama gde su najistureniji obični građani, koristi sva sredstava da izmanipuliše srpskom javnošću na Kosovu i zloupotrebljava vezanost Srba na Kosovu (i emotivnu i institucionalnu) za državu Srbiju. Partokratija je najvidljivija upravo u srpskim sredinama na Kosovu. Ključna poruka iz Beograda je da ZSO ne može da bude nevladina organizacija.

I međunarodna zajednica nosi deo odgovornosti za ono što se događalo u dijalogu poslednju deceniju, dok se stiče utisak da su Sjedinjene Američke Države trenutno te koje su više zabrinute za prava Srba na Kosovu, nego što su to i Priština i Beograd.

Na ovo treba dodati i druge probleme srpske zajednice (a pojedini važe i za druge nevećinske zajednice na Kosovu) - nedostatak zdrave privrede, nebezbednost, izolacija, urušavanje obrazovnog i zdravstvenog sistema, život od političke krize do političke krize, problem imovine, povratka, zatvorenost kosovskog društva...

Nameću se nova pitanja.

Da li će ZSO u ovakvim okolnostima biti formirana?

To je gotovo nemoguće sve dok je najtvrđi protivnik Zajednici na čelu vlade u Prištini.

Ako i kada ZSO bude formirana - da li će kroz nju moći da se reše pomenuti problemi građana?

Sudeći po dosadašanjem procesu dijaloga i odnosu donosioca odluka u Beogradu i Prištini prema srpskoj zajednici na Kosovu - tako nešto je krajnje neizvesno.

Kome onda treba Zajednica srpskih opština?

Formiranjem ZSO sve tri pregovaračke strane bi imale adut za dalje korake ka potpunoj "normalizaciji" odnosa, s tim što bi ZSO i olakšala srpskom predsedniku da pred javnošću opravda dalje korake u dijalogu, dok bi ugled Prištine posebno porastao u međunarodnoj zajednici, s obzirom na to da se Beograd sada percipira kao konstruktivnija strana. Međunarodna zajednica rešila bi, po sopstvenom uverenju, goruće probleme i sve učestalije krize na ivici sukoba između Beograda i Prištine i to u jeku teške geopolitičke situacije.

Interesi pregovarača i srpske zajednice na Kosovu, međutim, nisu istovetni.

Ukratko - Srbima na Kosovu je potreban bolji kvalitet života. Ne specijalne jedinice Kosovske policije, ne barikade, ne zabrana srpskih ličnih karata ili tablica, ne vladavina straha, ne partokratija, ne konrstruktivna dvosmislenost, ne integracija po potrebama Beograda i Prištine i međunarodne zajednice i ne odluke protiv njihove volje.

Blisko mi je uverenje da ni Beograd ni Priština ne žele punu snagu i nezavisnost kosovskih Srba, što se promoviše budućom ZSO. Da je jačanje srpske zajednice i njen ostanak na Kosovu bila istinska namera, mnogi problemi sa kojima se suočava bi tokom procesa dijaloga i poslednjih deset godina bili rešeni. Umesto toga čekamo "spasonosno" rešenje (ZSO), a odlazak Srba sa Kosova je sve vidljiviji.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

 • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
 • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

 • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
 • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
 • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

 • 25.02.2023