Vesti
Drugi pišu

Berlinu bitniji dijalog od formiranja institucija

Berlin se neće mešati u formiranje novih kosovskih institucija, ali insistira na nastavku dialoga sa Srbijom i formiranju Specijalnog Suda, piše dnevnik "Koha Ditore".
Berlinu bitniji dijalog od formiranja institucija
Priština (Foto Kim)

Bilo ko da formira vladu Kosova trebalo bi da nastavi dijalog sa Srbijom i da "funkcionalizuje" Specijalni sud, poruka je Brisela.

Od Beograda se zahteva da se distancira od Moskve, da se više približi Briselu i da se priprema za "priznavanje, ili nešto slično tome, nezavisnog Kosova”, pise dnevnik.

Berlin nema nista protiv da deo vlade bude i Samoopredelenje, ako promeni pristup dijalogu sa Srbijom. Nakon susreta nemačkih zvaničnika sa predstavnicima Samoopredelenja ocenjeno je da se takva promena ne može očekivati od Albina Kurtija.

"Lično ne vidim šansu da se sada to može desiti", rekao je za Koha ditore dobro obavešteni izvor iz Berlina.

Bilo kako bilo za Berlin je sve ovo jedan proces i prošlonedeljna konferencija više je bila simbolična sa ciljem slanja poruke regionu u vremenu kada je pažnja sveta okrenuta u pravcu Ukrajine, Sirije i Iraka, zaključuje "Koha Ditore".Ostale vesti

Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020