Vesti
Drugi pišu

Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor

Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Berlin, ilustracija (Foto Monika Skolimowska/dpa)

U središtu sukoba je upotreba srpskih registracija za vozila.

"Dobro je što je vlada na Kosovu sada odlučila da suspenduje izvršne mere, odnosno izricanje novčanih kazni, na 48 sati," rekao je Hebeštrajt u sredu u Berlinu.

"Ali, sadašnje zaoštravanje pokazuje koliko je hitno neophodan napredak, da dve države postignu sveobuhvatni sporazum", dodao je on.

Skoro svi etnički Srbi u homogenim naseljima na severu Kosova koriste registarske tablice koje je izdala Srbija, iako one od 1. novembra više ne važe. U protivljenju promeni registracija podržava ih Vlada Srbije koja ne priznaje nezavisnost Kosova od 2008. godine.

Konflikt oko registracija usijao je napetosti između Beograda i Prištine. Sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kojem je posredovala Evropska unija, propao je u ponedeljak u Briselu.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022
Baka Vaska ostala do kraja uz svetinju u Đakovici
Juče sahranjena Vasiljka Vaska Perić bila je jedna od četiri đakovičke starice koje ni po koju cenu nisu želele da napuste svoj grad i hram.
  • 08.11.2022