Beogradska i prištinska delegacija u Njujorku

Najviši zvaničnici Beograda i Prištine borave u Njujorku gde se održava zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Podeli ovaj članak sa:
  • Generalna skupština UN (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabića i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, predvode beogradsku delegaciju. Sa druge strane biće kosovski predsednik Hašim Tači, kosovski premijer Ramuš Haradinaj i zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

Obe delegacije prisustvovaće zasedanju GS UN, a očekuje ih i niz bilateralnih sastanaka. Brnabić i Tači prisustvovaće danas i prijemu koji organizuje predsednik SAD, Donald Tramp.

Kosovski mediji ranije su preneli da bi Tači takođe mogao da se sastane sa Trampom, a da bi tema razgovora mogla da bude njegova ideja "korekcije granica".

Zasedanje GS UN održava se u jeku sada već konkretnih informacija o razmeni teritorija kao rešenju za Kosovo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Tači se zvanično zalaže za, kako je sam naveo, "korekciju granica" i pripajanje "Preševske doline" Kosovu, a Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, "oduvek" za "razgraničenje" Srba i Albanaca.

Američki zvaničnici su do sada u više navrata potvrdili da bi i promena granica mogla da se nađe na stolu.

"Odlučili smo da damo prostor obema stranama da se dogovore, nismo povukli crvenu liniju i rekli – ovo sme, ovo ne sme. Ono što kažemo je da se nama čini da su ozbiljni lideri, razgovaraju, hoće da reše nešto, otvoreni su. Slušajmo sva rešenja koja oni predlažu i šta veruju da može da se sprovede, da traje i šta će da dovede do stabilnosti u regionu. Šta god da bude rezultat pregovora, ne isključujemo nijednu mogućnost", kazao je u jučerašnjoj emisiji Kvaka23, američki ambasador u Prištini, Kajl Skat.

Ipak, američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, potvrdio je da za SAD postoje i ograničenja.

"Pozicija Sjedinjenih Država je da Kosovu i Srbiji obezbedi prostor da postignu neku vrstu sporazuma koji će da bude održiv i koji će svi moći da prihvate… ljudi obe zemlje, što bi doprinelo stabilnosti na Balkanu, a ne suprotno; koji bi bio fer i koji bi lideri javnostima mogli i da objasne… Svakako postoje ograničenja za ono za šta smo spremni da prihvatimo. I ukoliko postoji nacrt sporazuma sa kojim nismo zadovoljni, sigurno ćemo izneti naše mišljenje", kazao je Delavi u prošlonedeljnom intervjuu za KoSSev.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane