Vesti
Drugi pišu

Beogradska i prištinska delegacija u Njujorku

Najviši zvaničnici Beograda i Prištine borave u Njujorku gde se održava zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Beogradska i prištinska delegacija u Njujorku
Generalna skupština UN (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabića i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, predvode beogradsku delegaciju. Sa druge strane biće kosovski predsednik Hašim Tači, kosovski premijer Ramuš Haradinaj i zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

Obe delegacije prisustvovaće zasedanju GS UN, a očekuje ih i niz bilateralnih sastanaka. Brnabić i Tači prisustvovaće danas i prijemu koji organizuje predsednik SAD, Donald Tramp.

Kosovski mediji ranije su preneli da bi Tači takođe mogao da se sastane sa Trampom, a da bi tema razgovora mogla da bude njegova ideja "korekcije granica".

Zasedanje GS UN održava se u jeku sada već konkretnih informacija o razmeni teritorija kao rešenju za Kosovo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Tači se zvanično zalaže za, kako je sam naveo, "korekciju granica" i pripajanje "Preševske doline" Kosovu, a Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, "oduvek" za "razgraničenje" Srba i Albanaca.

Američki zvaničnici su do sada u više navrata potvrdili da bi i promena granica mogla da se nađe na stolu.

"Odlučili smo da damo prostor obema stranama da se dogovore, nismo povukli crvenu liniju i rekli – ovo sme, ovo ne sme. Ono što kažemo je da se nama čini da su ozbiljni lideri, razgovaraju, hoće da reše nešto, otvoreni su. Slušajmo sva rešenja koja oni predlažu i šta veruju da može da se sprovede, da traje i šta će da dovede do stabilnosti u regionu. Šta god da bude rezultat pregovora, ne isključujemo nijednu mogućnost", kazao je u jučerašnjoj emisiji Kvaka23, američki ambasador u Prištini, Kajl Skat.

Ipak, američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, potvrdio je da za SAD postoje i ograničenja.

"Pozicija Sjedinjenih Država je da Kosovu i Srbiji obezbedi prostor da postignu neku vrstu sporazuma koji će da bude održiv i koji će svi moći da prihvate… ljudi obe zemlje, što bi doprinelo stabilnosti na Balkanu, a ne suprotno; koji bi bio fer i koji bi lideri javnostima mogli i da objasne… Svakako postoje ograničenja za ono za šta smo spremni da prihvatimo. I ukoliko postoji nacrt sporazuma sa kojim nismo zadovoljni, sigurno ćemo izneti naše mišljenje", kazao je Delavi u prošlonedeljnom intervjuu za KoSSev.Ostale vesti

Samit u Tirani: Ko želi u EU treba da uvede sankcije Rusiji
Države Zapadnog Balkana treba da podrže spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji. To se navodi, pored ostalog, u deklaraciji samita u Tirani na kojem su u utorak učestvovali šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, kao i predstavnici zemalja regiona.
  • 07.12.2022
Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022