Vesti
Drugi pišu

Beograd i Priština o imovini i kulturnom nasleđu

“Beograd će u narednoj fazi briselskih pregovora sa Prištinom pokušati da pokrene teme koje se odnose na imovinu, kulturno i crkveno nasleđe na Kosovu i Metohiji”, piše list "Danas".
Beograd i Priština o imovini i kulturnom nasleđu
Foto RTS

Pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije „Danas“ piše da će se u okviru poglavlja 35 pratiti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a prvi skrining biće održan 22. januara, dan nakon formalnog početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević rekla je da će Evropska komisija tom prilikom reći šta treba da bude sadržaj navedenog poglavlja, a svoje viđenje stvari predstaviće i Beograd, tako što će predložiti teme budućih sporazuma s Prištinom.

Zamenica direktora nemačke Asocijacije za jugoistočnu Evropu i ekspert za zapadni Balkan, Johana Dajmel je za “Danas” rekla da će najvažniji zadatak Srbije u pregovorima sa EU biti sprovođenje reformi i usaglašavanje zakonskih propisa, a na tom putu naročito teško biće poglavlje 35.

"Poznato je da se u zakonima i Ustavu Srbije Kosovo tretira kao deo države. Stoga, poglavlje 35, koje se odnosi na dobrosusedske odnose, uticaće na ceo pregovarački proces od samog početka", rela je Dajmelova.

List navodi da bi u sedištu Unije trebalo da se razgovara i o pravilima za parlamentarne izbore na Kosovu.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021