Vesti
Drugi pišu

Bečki "Kurir": Neizvesna budućnost Kosova

I pored mnogo investiranog novca i energije međunarodne zajednice, Kosovo je i dalje najsiromašnije u Evropi, cveta trgovina narkoticima, jer legalno nema šta drugo da izvozi osim starog metala i nekih namirnica, a mladi vide perspektivu samo u inostranstvu, ističe bečki dnevnik Kurir.
Bečki
Prošlogodišnji protest u Prištini protiv korupcije (Foto N1)

"NATO, UN, EU su od kraja devedesetih investirali mnogo novca i energije u Kosovo. Milijarde su davane Kosovu, koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost", podseća list.

Jedini uspeh, koji je zabeležen tim naporima, jeste da ne gore srpska niti albanska sela, a i u Mitrovici, podeljenom gradu, mirno je.

"To je sve od dobrih vesti", konstatuje Kurir.

Dnevnik navodi da "životni standard nije porastao od nezavisnosti, čak naprotiv, život je postao sve teži, pre svega za mlade".

"Kosovo je najsiromašnija zemlja Evrope, nezaposlenost je zvanično na oko 30 odsto, a kod mladih je stopa dvostruko veća. Na osnovu visokog nataliteta svake godine do 25.000 mladih pristiže na tržište rada, a privreda i administracija nemaju kapacitet da ih prihvate. Trgovina narkoticima cveta. Legalno, izuzev starog metala i malog broja namirnica, Kosovo nema šta drugo za izvoz. Država se finansira gotovo isključivo od carinskih prihoda i PDV-a", ističe Kurir.

Mnogi stanovnici Kosova svoju perspektivu vide samo u dalekom inostranstvu, a već dugo, kako dodaje list, doznake dijaspore su najveći ekonomski faktor.

List navodi da se proces približavanja EU odvija teško i sporo, a Unija odbija Kosovu, kao jedinom na Balkanu, liberalizaciju viznog režima, tako da građani nemaju nikakvu legalnu mogućnost na rad u zemljama Unije.

Bečki Kurir podseća da je 2015. više od 100.000 stanovnika Kosova pokušalo da dospe do EU i nađe posao, ali šansa na azil ne postoji i neće je ni biti za klasične ekonomske migrante. Ko nekako uspe da izbegne deportaciju, ostaje ilegalno u EU.

"U takvom obliku Kosovo nema budućnost", ocenjuje Dušan Reljić sa Berlinske fondacije za nauku i politiku.

"Neophodno je uključenje u veću ekonomsku zajednicu. Samo ako radni migranti po potrebi i želji obe strane mogu da rade u EU, Kosovo se može stabilizovati", smatra Reljić.

Prema njegovom mišljenju, redovna radna migracija bila bi ključ za političku i ekonomsku stabilizaciju.

Austrijski list ujedno ukazuje da je posle prevremenih parlamentarnih izbora situacija s formiranjem vlade otežana.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021