Vesti
Drugi pišu

"Bajden će se založiti za napredak Briselskog dijaloga"

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri očekuje da će stabilnost na Balkanu, borba protiv terorizma i dijalog Beograda i Prištine biti među glavnim temama razgovora predstojeće posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji.
Vilijam Montgomeri (Foto Tanjug.rs)

"Očekujem da će se Bajden založiti za dalji napredak u pogledu Briselskog sporazuma", rekao je Montgomeri Tanjugu.

On kaže da je Bajden bio glavni čovek u SAD za odnose sa Balkanom i da je u tom svojstvu razvio čvrstu radnu saradnju sa premijerom.

Prema njegovim rečima, Balkan u sebi ima "luk nestabilnosti koji uključuje Makedoniju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu," a Srbija "igra konstruktivnu ulogu" u nastojanju da se to reši.

"Očekujem da će ta tema biti značajna tačka razgovora koje će Bajden imati ovde, kao i sa tim povezana tema globalnog terorizma koji može da stigne na Balkan preko zemalja koje sam pomenuo", rekao je bivši američki ambasador.

S obzirom na predsedničku kampanju u SAD, ovo bi mogao biti Bajdenov poslednji zvanični put u region i dakle neka vrsta "zvaničnog oproštaja", zaključio je Montgomeri.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021