Vesti
Drugi pišu

Austrijska državna štamparija dobila pravni spor protiv Kosova

Austrijska državna štamparija dobila je pravni spor protiv kosovskih vlasti, od kojih je tražila obeštećenje zbog kašnjenja u isplati i prevremenog otkazivanje ugovora o isporuci biometrijskih pasoša.
Austrijska državna štamparija dobila pravni spor protiv Kosova
Ilustracija (Telegraf.rs)

Arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Parizu presudio je u korist austrijske štamparije, a odluka predviđa isplatu 4,996 miliona evra i troškove spora, navodi se u saopštenju te firme.

Štamparija je u februaru 2013. podnela tužbu arbitražnom sudu protiv vlasti u Prištini, a predmet tužbe su bili kašnjenja u isplati za isporuku biometrijskih pasoša, kao i obeštećenje za neopravdano prevremeno otkazivanje ugovora.

Protiv odluke arbitraže nema mogućnosti podnošenja žalbe i Priština mora u roku od 14 dana da isplati određenu svotu.

"Polazimo od toga da će Kosovo platiti", istakao je direktor za finansije Austrijske državne štamparije Helmut Lakner agenciji APA, ukazujući da Priština želi dobre odnose sa EU.

U suprotnom, kako je dodao, mogla bi biti zaplenjena kosovska imovina u inostranstvu. Štamparija bi u Austriji, kako je naglasio, mogla podneti zahtev za naplatu i dobiti mogućnost zaplene te imovine.

Lakner je, takođe, rekao da štamparija sa Kosovom više nema poslovne odnose.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021