Vesti
Drugi pišu

"Atentat na Ivanovića ozbiljno doveo u pitanje dijalog"

Atentat na Olivera Ivanovića ozbiljno je doveo u pitanje dijalog Beograda i Prištine, ocenio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.
Volfgang Petrič (Foto AFP)

Petrič je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", rekao da ga je ubistvo posebno pogodilo.

“Upoznao sam Ivanovića u vrovatno najtežoj fazi konsovskog konflikta kao promišljenog čoveka, jednog od retkih na strani Miloševića koji se iskreno borio za rešenje sa albanskom većinom. Ne želim da spekulišem o pozadini ubistva, ali atentat je ozbiljno doveo u pitanje dijalog“, objasnio je on.

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova.

Kada je reč o Specijalnom sudu za zločine bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da je u osnovi ispravno da se krivično gonjenje primeni i u slučajevima koji se tiču OVK.

Navodeći da je uvek podržavao Specijalni sud, Petrič dodaje da je važno da se ograniči rad na eklatantne slučaje.

"Neophodno je pogledati kako se na Kosovu može pomoći da se uči iz grešaka prošlosti a da se od toga naprave nove legende", naglasio je Petrič.

Istovremeno je ocenio veoma pozitivnim rad Haškog tribunala i naveo da bi trebalo zamisliti šta bi se desilo bez tog suda.

"Da li bi Mladić, Karadžić ili čak Milošević bili privredeni pred sud?", kaže on, dodajući da je, uzimajući u obzir principe na kojima je delovao, sud uzdrman.

"Premalo je jasno rađeno na tome ko snosi političku a ko vojnu odgovornost za ratne zločine. Na kraju su očekivanja bila preterana da se time može započeti proces pomirenja“, zaključio je Petrič.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021