Vesti
Drugi pišu

"Amerikanci traže korenite promene u Vladi Kosova"

SAD traže korenite promene u Vladi Kosova ali i poručuju da ove godine "ne treba računati na vanredne parlamentarne izbore", pišu prištinski mediji.
Vlada Kosova (Foto Kim)

Prema izvoru portala Gazetblic, od premijera Ise Mustafe i vršioca dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljia se zahtevaju suštinske i korenite promene u Vladi Kosova.

"Zbog opadanja kredibiliteta ove vlade, Amerikanci su zatražili korenite promene u Vladi. Obrazlaže se da treba da dođe do novog početka Vlade, a ne samo da se obave kozmetičke promene", rekao je izvor tog portala.

Premijer Kosova Isa Mustafa je prethodnih dana izjavljivao da će se popuniti samo ministarska mesta koja su ostala prazna nakon izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Predstavnici SAD su, takođe, zatražili da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora tokom ove godine, što na spoljnem planu jača sadašnju koaliciju Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Prema istom izvoru, ostaje otvorena opcija da se prevremeni parlamentarni izbori održe u isto vreme kada i lokalni izbori tokom sledeće godine.

Uprkos zahtevima opozicije, protiv vanrednih izbora se uvek izjašnjavao američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021