Vesti
Drugi pišu

Ambasada SAD: Specijalni sud će biti nepristrasan

Ambasada SAD u Prištini odgovorila je na izjave predsednika Kosova Hašima Tačija, naglašavajući da će Specijalni sud biti nepristrasan.
Ambasada SAD: Specijalni sud će biti nepristrasan
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Tači je ranije izjavio da međunarodna zajednica nije ispunila obećanje koje je dala kada se u Skupštini Kosova donosila odluka o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

U odgovoru na pitanja portala Gazeta ekspres, Ambasada SAD je navela da će do kraja ostati opredeljena da Specijalni sud bude uspešan i nepristrasan.

"SAD ostaju u celosti opredeljene za uspešno delovanje Specijalnog suda Kosova sa sedištem u Hagu i mi pozdravljamo opredeljenje institucija Kosova da sarađuju sa sudom. Saradnja Kosova u ovom procesu će ojačati međunarodni položaj države (Kosova) i biće konkretan pokazatelj elementarnih demokratskih principa gde je vladavina zakona vrednost ravnopravno za sve građane", navodi se u pismu Ambasade.

Govoreći o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije Ambasada SAD navela je da će u svakom trenutku podržati Kosovo.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel napustio je konferenciju na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o Specijalnom sudu, u trenutku dok je Tači optuživao međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada se donosila odluka o Specijalnom sudu u kosovskom parlamentu.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021