Vesti
Drugi pišu

"Albanija će pomoći da Kosovo dobije vojsku"

Načelnik Generalštaba albanske vojske Bardil Kolčaku izjavio je u Prištini da će Tirana pomoći transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage.
BSK (Foto Blic)

On je rekao da će to biti učinjeno u skladu sa ustavnim promenama i, kako je rekao, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

General Kolčaku je to izjavio nakon razgovora sa Rustemom Berišom komandantom KBS tokom svoje prve posete Prištini, nakon što je imenovan za načelnika Generalštaba.

Kako je prenela Koha, Kolčaku je oduševljen onim što je video oblaskom KBS, nakon čega je izjavio da je Tirana odlučila da podrži transformaciju KSB-a u oružane snage u okviru ustavnih promjena i u konsultaciji sa partnerima.

"Odlučni smo da produbimo saradnju u oblasti obuke, ne zanemarujući pritom mogućnost da će KBS biti deo NATO-a kako bi se osigurala regionalna bezbednost", rekao je Kolčaku.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021