Vesti
Drugi pišu

Albanian Post: Dogovor mora da se postigne do 24. februara

Albanian Post ekskluzivno objavljuje scenario za predsporazum Prištine i Beograda. Prvi dogovor mora biti postignut najkasnije do 24. februara. U ovoj fazi Srbija ne mora da menja svoj Ustav. Isto tako, Priština treba da osnuje ZSO, ali bez promene Ustava. 
Albanian Post: Dogovor mora da se postigne do 24. februara
Lajčak, Vučić i Kurti (Foto Twitter/Miroslav Lajcak)

Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti ni novi nivo moći. Ako se postigne dogovor, postoje finansijski paketi. Ako se ne postigne, „teška batina“ za ometajuću stranu. Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini“. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz „šatl diplomatiju“.

Međunarodna zajednica je shvatila da je do pomirenja Kosova i Srbije nemoguće doći odjednom i uz opšti konačni dogovor, zbog maksimalističkih pozicija strana u dijalogu, ali i da je i Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću postalo jasno da moraju brzo i definitivno da uđu u ugovorene odnose, jer rešenje problema između njih dvojice nije više samo stvar dve države.

Albanian Post ekskluzivno je izneo neke tačke scenarija koji bi trebalo da budu konkretizovani bar do februara sledeće godine, kada se obeležava i godišnjica rata u Ukrajini.

Česte posete Miroslava Lajčaka, Gabrijela Eskobara i drugih međunarodnih zvaničnika Prištini i Beogradu upravo su u funkciji raspleta njegovog scenarija.

Šta bi trebalo da se postigne bar do 24. februara?

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo – Srbija Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika sekretara SAD i američki delegat za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar jasno su stavili do znanja premijeru Kosova i predsedniku Srbije da „temu Prištine i Beograda treba zatvoriti pre godišnjice od početka rata u Ukrajini”.

Kako su tačke iznete Albanian Post-u, razlog za vanredno stanje je to što „na godišnjici od rata u Ukrajini, savezničke zemlje planiraju da pokažu jedinstvo, spremnost i moć u podršci Ukrajini“.

Prema saznanjima Albanian Post-a, „ovakva demonstracija označiće prelazak na drugi nivo podrške Ukrajini“.

Albanian post navodi i da je ovaj plan izazvao potrebu da se hitno pozabavi ovom temom, pa „rukovodstvo na Kosovu mora dobro da osmisli“.

Pitanje se postavlja jasno i jednostavno – „Da li će ono postati deo ove demonstracije jedinstva i snage saveznika ili će je uništiti iznutra?“.

Od lidera na Kosovu zatraženo je da njihova posvećenost više ne bude deklarativna, već da „delima pokažu da su zaista deo saveznika“.

Kako je Eskobar jasno rekao, „ono što se očekuje od strana je saglasnost na sporazum o daljem putu“.

Međunarodna zajednica više ne traži „brzo rešenje“, već „proces pomirenja“, koji se razlikuje od dinamike sadašnjeg dijaloga i zahteva postizanje pomirenja u nekoliko faza.

Projekat je pažljivo osmišljen i pronađen je novi put „gde svaka strana održava fatamorganu svoje principijelne pozicije“.

„Stranke će imati mnogo koristi, na srednji i dugi rok“, ako postanu deo ovog novog međunarodnog plana, ali se desilo suprotno, pokazan je „takođe veoma oštar štap“, za svakoga ko nije konstruktivan u ovoj fazi.

Kao što je Eskobar takođe rekao na konferenciji za novinare sa Kurtijem, „Kosovo mora da razume regionalne implikacije“ koje dolaze sa njihovim pozicioniranjem.

Dakle, „izbor je na Prištini i Beogradu“ da odluče kojim će putem dalje biti.

Jedna od najvažnijih tačaka onoga što je Albanian post video, u planu prve faze, ili u onome što se predstavlja kao „put dogovora Prištine i Beograda“, jeste tačka tri.

Prema ovoj tački, „pošto uzajamno priznanje nije deo ove faze, to znači da u ovoj fazi Srbija neće morati da menja ustav”.

Ako se ne promeni Ustav Srbije, u kojoj je Kosovo i dalje deo ove zemlje, to isto neće zahtevati Kosovo za formiranje Zajednice.

„Pošto Srbija ne želi da menja ustav, onda niko nema pravo da traži od Kosova da promeni svoj ustav, da dočeka Zajednicu kao novi nivo vlasti“, kaže se na ovom mestu, gde je predviđeno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„Zajednica treba da oliči najbolju moguću praksu garancija za srpsku zajednicu, ali to je sve“.

Prema onome što je predstavljeno Vladi Kosova, „to neće biti NVO, ali će i dalje biti smeštena u postojeće okvire ustava i zakona Kosova“.

O tome kakav će to biti model, neke od verzija je Eskobar već predstavio u sredu, predsednici Vjosi Osmani i premijeru Aljbinu Kurtiju.

Ukoliko strane odbiju da se dogovore o daljem scenariju i odbiju da započnu konkretno putovanje ka poslednjoj fazi konačnog pomirenja, međunarodne sile su predvidele i alternativni scenario, gde bi proces preuzele u potpunosti u svoje ruke.

U Prištini i Beogradu je već rečeno da treba da im bude jasno da se „ovaj napor razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga”.

Međunarodne sile imaju referencu kako bi mogle da ubrzaju postizanje pomirenja, tako što će udaljiti lidere i pregovaračke timove iz njihove zone komfora i okupiti sve strane na jednom mestu, kako bi u roku od nekoliko dana postigli dogovor.

Kao što je poznato, Dejtonski sporazum (1995) je postignut upravo u takvom obliku, kada i pored toga što su osnovni elementi pomirenja predloženi godinama unazad, sa idejom da se spreči izbijanje rata, ovako nešto nije dogodilo i pregovori su propali.

Prvobitni plan za sporazum bio je ono što je sada poznato kao „Karington–Kutiljero“ mirovni plan, nazvan po autorima Lordu Karingtonu i portugalskom ambasadoru Žozeu Kutiljeru. U onome što će kasnije biti poznato kao „neuspeli Lisabonski sporazum“, pošto su mu se strane protivile.

Godinu dana kasnije, 1993. godine, međunarodna zajednica je ponovo pokušala da postigne dogovor preko specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija Sajrusa Vensa i predstavnika Evropske zajednice lorda Dejvida Ovena.

Propala je i inicijativa koja je predviđala podelu Bosne na 10 poluautonomnih regiona i koja je trebalo da bude poznata kao „Vans-Ovenov mirovni plan“, pošto je, uprkos tome što ju je potpisao lider Republike Srpske u Bosni, poražena u parlamentu.

Takvi neuspeli napori proizveli su ideju da se svi lideri okupe na jednom mestu, čime se skraćuje njihov uticaj za pregovore na daljinu i povećava pritisak za brzi dogovor.

U Dejtonu, u državi Ohajo, obezbeđeno je područje gde je bilo smešteno više od 800 zvaničnika 21. novembra 1995. godine, strane su postigle sporazum, dok je potpuni i formalni sporazum potpisan u Parizu 14. decembra iste godine.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023