Vesti
Drugi pišu

AI: Nastavlja se sa kršenjem ljudskih prava na Balkanu

Novi izveštaj "Amnesti internešnala" beleži kršenja ljudskih prava širom Balkana i ukazuje na nedostatak napretka u procesuiranju odgovornih za ratne zločine.
AI: Nastavlja se sa kršenjem ljudskih prava na Balkanu
Ilustracija (Foto prinskrin)

U godišnjem izveštaju "Amnesti internešenela" (Amnesty International) navode se konkretni primeri kršenja ljudskih prava u svim zemljama Balkana i posebno ukazuje na nedostatak volje za rešavanje ratnih zločina.

U njemu se predstavlja stanje ljudskih prava tokom 2017. godine u 159 zemalja i teritorija.

"Kako ulazimo u 2018. godinu, u kojoj Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima "puni" 70 godina, jasno je da niko od nas ne može uzimati ni jedno od ljudskih prava zdravo za gotovo... Borba za ljudska prava nikada nije odlučno dobijena na bilo kom mestu ili u bilo kom trenutku", navodi se u izveštaju.

Što se Kosova tiče, u izveštaju AI se, između ostalog, navodi:

"Nepostojanje bilo kakvog sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći između Kosova i Srbije otežavalo je procesuiranje Srba osumnjičenih za zločine po međunarodnom pravu tokom oružanih sukoba 1998-99, uključujući seksualno nasilje povezano sa konfliktom".

Podseća se da bi stotine nerešenih predmeta trebalo da budu prebačene do juna 2018. godine u kosovsko specijalno tužilaštvo.

"Tužioci, nevladine organizacije i preživele CRSV (sa konfliktom povezano seksualno nasilje) žrtve bili su zabrinuti zbog činjenice da svedočenja, za koja se zna da su prikupljena nakon oružanog sukoba od strane Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), nisu bila brzo ili adekvatno istražena", stoji u izveštaju.

"Amnesti" upozorava da je postignut mali napredak u pronalaženju ljudi koji se i dalje vode kao nestali u oružanom sukobu krajem devedesetih i nakon njega, ističući da se još traga za 1.658 ljudi.

"U maju je Centru za rehabilitaciju Kosova za žrtve torture, nadležnom za nadgledanje postupanja sa pritvorenim licima, odbijen pristup zatvorskim bolnicama nakon prenošenja odgovornosti za bolnice na Ministarstvo zdravlja", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su neki pritvorenici držani u zatvoru dugo pre i tokom suđenja - jedan od njih je "bio zatočen više od 31 meseca".

U vezi sa slobodom medija, u izveštaju se navodi da je Udruženje novinara na Kosovu prijavilo povećanje broja napada, naročito na istraživačke novinare.

Kompletan tekst na engleskom možete pročitati ovde.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021