Vesti
Drugi pišu

AI: Nastavlja se sa kršenjem ljudskih prava na Balkanu

Novi izveštaj "Amnesti internešnala" beleži kršenja ljudskih prava širom Balkana i ukazuje na nedostatak napretka u procesuiranju odgovornih za ratne zločine.
AI: Nastavlja se sa kršenjem ljudskih prava na Balkanu
Ilustracija (Foto prinskrin)

U godišnjem izveštaju "Amnesti internešenela" (Amnesty International) navode se konkretni primeri kršenja ljudskih prava u svim zemljama Balkana i posebno ukazuje na nedostatak volje za rešavanje ratnih zločina.

U njemu se predstavlja stanje ljudskih prava tokom 2017. godine u 159 zemalja i teritorija.

"Kako ulazimo u 2018. godinu, u kojoj Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima "puni" 70 godina, jasno je da niko od nas ne može uzimati ni jedno od ljudskih prava zdravo za gotovo... Borba za ljudska prava nikada nije odlučno dobijena na bilo kom mestu ili u bilo kom trenutku", navodi se u izveštaju.

Što se Kosova tiče, u izveštaju AI se, između ostalog, navodi:

"Nepostojanje bilo kakvog sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći između Kosova i Srbije otežavalo je procesuiranje Srba osumnjičenih za zločine po međunarodnom pravu tokom oružanih sukoba 1998-99, uključujući seksualno nasilje povezano sa konfliktom".

Podseća se da bi stotine nerešenih predmeta trebalo da budu prebačene do juna 2018. godine u kosovsko specijalno tužilaštvo.

"Tužioci, nevladine organizacije i preživele CRSV (sa konfliktom povezano seksualno nasilje) žrtve bili su zabrinuti zbog činjenice da svedočenja, za koja se zna da su prikupljena nakon oružanog sukoba od strane Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), nisu bila brzo ili adekvatno istražena", stoji u izveštaju.

"Amnesti" upozorava da je postignut mali napredak u pronalaženju ljudi koji se i dalje vode kao nestali u oružanom sukobu krajem devedesetih i nakon njega, ističući da se još traga za 1.658 ljudi.

"U maju je Centru za rehabilitaciju Kosova za žrtve torture, nadležnom za nadgledanje postupanja sa pritvorenim licima, odbijen pristup zatvorskim bolnicama nakon prenošenja odgovornosti za bolnice na Ministarstvo zdravlja", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su neki pritvorenici držani u zatvoru dugo pre i tokom suđenja - jedan od njih je "bio zatočen više od 31 meseca".

U vezi sa slobodom medija, u izveštaju se navodi da je Udruženje novinara na Kosovu prijavilo povećanje broja napada, naročito na istraživačke novinare.

Kompletan tekst na engleskom možete pročitati ovde.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021