Vesti
Drugi pišu

700 upisanih studenata manje na Univerzitetu u Mitrovici

Na Univerizitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove školske godine upisano je ukupno 1282 studenta, 700 manje u odnosu na prošlu godinu.
700 upisanih studenata manje na Univerzitetu u Mitrovici
Prorektor Ljiljana Arsić (Foto Kontakt)

Ove godine upisano je 1056 studenata na budžetu i 226 na samofinansiranju, dok je prošle godine od ukupno upisanih 2024 studenata, 1224 bilo na budžetu i 800 samofinansirajućih.

Prof. dr Ljiljana Arsić, prorektor za nastavu PU napominje da je u odnosu na prošlu godinu ove godine Ministarstvo odobrilo manje mesta – 1758, od toga 1098 na budžetu i 660 na samofinansiranju.

“Mi smo se kao Univerzitet približili tom broju što je za nas jako bitno jer imamo dovoljno studenata. Uglavnom smo najveći broj akreditovanih studijskih programa popunili, kada su u pitanju mesta na budžetu” – kazala je Arsić, dodajući da što se popunjenosti tiče, imaju malih problema na Poljoprivrednom i Prirodno –matematičkom fakultetu, odsek fizika.

Među ‘najpopularnijim’ fakultetima koje upisuje najviše studenata prednjače Medicinski i Filozofski fakultet, a u vrhu interesovanja je I Fakultet tehničkih nauka, prvenstveno zbog programa iz oblasti informacionih tehnologija.

Na Medicinskom fakultetu sva mesta su bila popunjena već u prvom upisnom roku – ukupno 145 studenata, od toga 51 na budžetu I 94 samofinansirajuća.

Sledeći fakultet po interesovanju, Fakultet tehničkih nauka, takođe je popunio sva mesta na budžetu, a Arsić napominje da je posebno veliko interesovanje studenata za informacione tehnologije odn.računarsku tehniku.
Na ovom fakultetu upisano je 230 studenata na budžetu.

I Prirodno – matematički fakultet ima sličan studijski program pa su studenti pokazali veliko interesovanje I za ovaj fakultet – 122 studenta su upisana na budžet na ovom fakultetu.

Veliko interesovanje studenata tradicionalno vlada I za određene programe Filozofskog fakulteta, gde je ove godine upisano 162 na budžetu I 29 samofinansirajućih.

Na Ekonomskom fakultetu 120 studenata upisalo je osnovne studije na budžetu I 15 samofinansirajućih.
Fakultet umetnosti takođe je popunio mesta na budžetu – 26 I 10 samofinansirajućih.

Veliko interesovanje bilo je i za pojedine studijske programe na diplomskim odn.master akademskim studijama i na 5 fakulteta upis je u potpunosti završen kada su u pitanju master I doktorske studije.

Na još pet fakulteta u toku je drugi upisni rok na diplomske akademske studije, kao I upis na doktorske studije.
Do sada, na diplomskim akademskim studijama upisano je ukupno 278 studenata, 98 na budžetu I 180 na samofinansiranju.

Što se tiče diplomskih akademskih i doktorskih studija, na fakultetima ima još 80 mesta, ali će se tačni podaci znati već sledeće nedelje, obzirom da su upisi pri kraju.

“Što se tiče diplomskih akademskih i doktorskih studija zadovoljni smo , uglavnom je veliko interesovanje naših studenata koji su kod nas završili osnovne studije, ali veliko je interesovanje I studenata sa drugih fakulteta iz centralne Srbije koji dolaze I upisuju diplomske akademske I doktorske studije” – kazala je Arsić.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021