Browsing: Drugi pišu

Stručnjaci za politička pitanja dali su Vladi (Kosova) za pravo da odluči da ne šalje političke predstavnike u Brisel, da bi 27. februara na razgovore o implikacijama uredbe CBK kojom je zabranjen dinar na Kosovu, piše prištinska Koha.

Nemačka je, posle višedecenijske rasprave, juče (petak, 23. februar) legalizovala kontrolisanu upotrebu i uzgoj kanabisa. Žestoko osporavani zakon stupa na snagu 1. aprila i posle toga punoletni će, uz brojne uslove, moći legalno da koriste proizvode od kanabisa.

Govoreći o “terorističkom napadu” u Banjskoj, u septembru, prošle godine, kada su stradali trojica Srba i jedan kosovski policajac, za šta je režim u Beogradu uveliko označen kao organizator, a Milan Radoičić tadašnji potpredsednik Srpske liste kao izvođač „radova“, predsednik Srbije rekao je, pre dva dana, da će nadležni organi podići optužnici protiv ljudi u Banjskoj zbog krivičnih dela zbog „na primer izazivanja opšte opasnosti“.

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije dosta se pričalo o Srbiji i susedstvu, ali bez epohalnih pomaka. Problemi su i dalje isti, članstvo u EU jednako daleko, a kritike na račun ruskog uticaja iste.

Mnoge knjige ali i narodna predanja kazuju da je nekada u Prizrenu i okolini postojalo čak 365 crkava. Koliko dana u godini toliko srpskih pravoslavnih svetinja postojalo je u nekadašnjoj srpskoj prestonici i carskom gradu. Danas je ostalo svega nekoliko ,,živih”.

Deca iz Srbije neće da igraju lopte s decom sa Kosova: kada kadeti odbojkaške reprezentacije Srbije ne odigraju meč s kadetima odbojkaške reprezentacije Kosova – to je poruka, zar ne? Ne vidim kako se to može drugačije shvatiti. Ali, ako je to poruka, šta to zaista znači, pita se Dejan Ilić u tekstu objavljenom na portalu pescanik.net.

Da li biste ponovo da igrate igrice kao nekada na Gejm boju ili na Sega Megi? A možda se neko još seća Komodora 64 ili ZX Spektruma? Ako je odgovor „da“ – ne brinite. Retro trend je u stvari sve popularniji.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nedavni parlamentarni izbori u zemlji bili su „najčistiji i najpošteniji“ u njenoj istoriji. Oni su takođe bili trijumf za njegovu pogrešno nazvanu Srpsku naprednu stranku (SNS), koja je pobedila ubedljivo. Ali Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je imala drugačiji stav, ističe britanski Gardijan.

Nedavni izbori i kriza koja je s njima u vezi eskalirala, ali i teme kao što su dijalog Beograda i Prištine, te pitanje sankcija Rusiji – sve to Srbija nosi sa sobom i u novu godinu.