Vesti

’’Dogovor!?’’ o raseljenim licima, povratnicima, dodeli stanova

Komesarijat za izbeglice Republike Srbije pomaže interno raseljena lica u kontejnerskim naseljima u Gračanici, ali vam oni koji tu žive to nikada neće reći, istakla je Radmila Vulićević, iz udruženja raseljenih. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić uverava da neće dozvoliti da se zakonski rokovi za dodelu stanova ne ispoštuju.
 • 18.05.2013
 • 23:40 h > 23:42 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1379
’’Dogovor!?’’ o raseljenim licima, povratnicima, dodeli stanova
Sa snimanja emisije u studiju TV Centar

"Dogovor!?" o povratku from kim on Vimeo.

Osnivač i dugogodišnja predsednica Udruženja raseljenih „Srećna porodica“ Radmila Vulićević, u emisiji „Dogovor!?“ KIM radija, kazala je da u kontejnerskom naselju „Voćar“ u Gračanici živi 30 porodica sa 65 članova, a na Padalištu 26 kontejnera sa 41 članom.

„Svi oni od Komesarijata za izbeglice Republike Srbije dobijaju topli obrok, povremeno prehrambene i higijenske pakete, a pred zimu i drva za ogrev. To vam oni nikada neće reći. To je jednostavno u mentalitetu“, naglašava Vulićević.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić iako često posećuje kolektivne centre širom Kosova, kaže da do sada nije bio u kontejnerskom naselju u Gračanici. Način na koji ovo ministarsvo može da pomogne interno raseljenim licima je , između ostalog i dodela stanova u zgradama u Gračanici i Lapljem Selu.

Ovaj proces sprovodi se u saradnji Ministarstva za zajednice i povratak sa Opštinom Gračanica. Kako Jevtić navodi, vlasnik tih stanova je ova opština.

Petočlana komisija koja je vršila selekciju i odabir budućih korisnika stanova bila je sastavljena od dva člana iz ministarstva, dva člana iz opštine i jednog iz UNHCR. U ovom periodu trebalo bi da bude podeljeno 58 stanova interno raseljenim licima.

„Petanesti maj je bio poslednji rok do kada se raspravlja o žalbama, a sada žalbena komisija donosi odluke koje se tiču podele ovih stanova“, naveo je Jevtić.
 
Na pitanje da li će čekati izbore na jesen kako bi se dodelili stanovi, Jevtić odgovara negativno.
„Ne. Mi smo ušli u taj proces. Dokle god sam ja tu insistirću na poštovanju zakona i ovaj proces će se završiti“, naveo je on.

U emisji je bilo reči i o povratnicima i njihovom životu, ali i nelegalnoj uzurpaciji imovine. Lični primer navela je Vulićevićeva u čijem se stanu u Prištini nalazi Kaćuša Jašari.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017