Vesti

“Dogovor!?”: Mladi Srbi i Albanci odvojeni svetovi

Berna Caka iz Prištine i Miloš Tomić Iz Čaglavice složili su se u 35. izdanju emisije “Dogovor!?” da mladi Srbi i Albanci na Kosovu žive dva potpuno paralelna života. Oni ističu da su kontakti predstavnika mlađih generacija zajednica, kojima pripadaju, bazirani na poslovnoj saradnji i da nema spontanih sklapanja prijateljstava i druženja.
  • 02.06.2012
  • 19:55 h > 20:09 h
  • komentara:
  • pregleda: 1142Berna Caka, koja se u Prištini od malena družila sa svojim vršnjacima iz drugih zajednica, kaže da joj u ovom gradu nedostaju Srbi, Turci, Hrvati i Bosanci.

„Ja sam rasla u to multikulturalnom duhu . Dosadno mi je da se družim jedino sa Albancima“.
Miloš Tomić, koji živi u Čaglavici, na svega tri kilometra od Prištine, kaže da Srbi sa centralnog Kosova retko idu u Prištinu jer taj grad danas nema šta da im ponudi.

„Mladi iz Gračanice ne idu u Prištinu jer tamo nemaju koga da sretnu. To je grad u kome žive drugi ljudi. Ako nemaju neke svoje kontakte ili, ako ne rade u Prištini, oni jednostavno nemaju ideju da tamo idu“.

Ovo dvoje mladih ljudi kaže da se danas na Kosovu predstavnici mlađe populacije uglavnom upoznaju kroz projekte međunarodnih organizacija. Iako su utisci sa raznoraznih albansko-srpskih skupova i seminara gotovo uvek pozitivni, Berna i Miloš kažu da vrlo retko dolazi do spontanih zajedničkih inicijativa mladih.

Kao glavne prepreke u odnosima mladih na Kosovu oni navode loša iskustva iz prošlosti, svakodnevne incidente na nacionalnoj osnovi, „gajenje predrasuda u porodicama, kao i nepoznavanje jezika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017