Vesti

„Dogovor!?“- Bajrami, Seferi i Igić: Ko vrši pritisak na medije?

Svaka sloboda ne dolazi sama po sebi, već se čovek za nju bori, pa tako i novinari za slobodu štampe. Oni koji su privrženi novinarstvu kao profesiji moraju da se bore za nju, kaže Agron Bajrami, urednik dnevnog lista Koha Ditore.
 • 04.05.2013
 • 21:29 h > 20:58 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1516
„Dogovor!?“- Bajrami, Seferi i Igić: Ko vrši pritisak na medije?

U specijalnom izdanju emisije “Dogovor!?” koja je  emitovana sinoć,  urednik ovog lista rekao je da na Kosovu postoji sloboda medija i izražavanja, ali da problemi i posledice nastaju nakon što se ta sloboda upotrebi.

On je upozorio da su kritički mediji pod stalnim pritiskom politike, vlasti, ali i ekonomskog sektora. „To život novinara čini komplikovanim, jer moraju da plaćaju visoku cenu zbog istine koju pokušavaju da prenesu svojim čitaocima i gledaocima“.

Politički pritisak na medije, prema Bajramijevom mišljenju nije prisutan samo na Kosovu, već u čitavom regionu. Otežavajuća okolnost je i što je veliki broj medija pod direktnim uticajem upravo politike i njenog novca.

“Svi su slobodni da izveste o onome što je neko rekao na javnom skupu. Problem je u onome što se dešava iza kulisa i zato je istražiačko novinarstvo veoma važno. Kriminal i korupcija se ne mogu rešiti na javnom skupu, na sastanku vlade ili parlamenta. Kada se bavimo istraživačkim novinarstvom neminovno se moramo dotaći uloge vlasti, jer nema korupcije a da vlada ili vlast nisu uključeni, nema kriminala a da taj kriminal nije vezan sa delovima na vlasti. Kada tu pritisnete onda ćete imati reakciju koja dolazi iz vlade, političkih krugova, pa čak i iz opozicije. Takve probleme imaju sve zemlje u regionu, da vlast ne želi da se neke stvari otkriju, ovde imate još jedan ekstra problem, a to su međunarodni segmenti“, istakao je Bajrami.

Prema oceni Idra Seferija, dopisnika albanskog Top kanala iz Beograda, novinari nisu jedini odgovorni za (ne)slobodu medija, već i medijske kuće koje ne stoje uvek iza onoga što njihov novinar kaže ili napiše. Socijalno pitanje, kao i komunikacija između uredništva i novinara, takođe su problemi, kaže ovaj mladi novinar.

„Nekadašnji liberalniji mediji iz Beograda su okrenuli svoju uređivačku politiku u drugom smeru zato što je to tražio vlasnik. Blagostanje novinara se meri i po tome da li imate redovnu platu. Svi kasne sa plaćanjem i to je veliki problem, jer se ne stvaraju mogućnosti da se bavite istraživačkim novinarstvom, niti bilo kojim drugim novinarstvom koje se lako prodaje“.

Problemi koji prate srpskog izveštača sa Kosova su slični problemima albanskih kolega, kaže Andrija Igić, dopisnik RTS-a.

„Na terenu imate stalne probleme sa policijom, kao i sa ljudima koji ne razumeju novinarstvo, odnosno obavezu da se javnost informiše o onome što se dešava i takvi ljudi vam prave prepreke. Često su kolege Albanci ispitivani od strane policije, privođeni, zadržavani u pritvoru. I mi smo u takvoj situaciji. Ja sam imao problem koji se više puta ponavljao. Našoj ekipi Radio televizije Srbije je bilo uskraćeno da prisustvuje konferencijama pokreta Samoopredeljenje". Taj problem je rešen, kaže Igić, tek nakon što je javnost o tome izveštio list Koha Ditore.

Govoreći o nerešenim slučajevima ubistava novinara na Kosovu, Seferi kaže da novinari moraju sami uticati na promene u društvu. „Ubistva novinara na Kosovu će se rešiti kada to odluči politika. Politika neće odlučivati dok ne vidi da neće ona biti kažnjena za te zločine, kao u slučajevima devedesetih u Beogradu, pa tako i ovde. Ne može da se istraži nešto o čemu nema volje da se ide do kraja, odnonsno do sudskog procesa“, kaže Seferi.

„Novinari su ti koji treba da drže taj kontra pritisak na istitucije i da ih stalno podsećaju na nerešena ubistva novinara“, smatra Igić.

„Novinarstvo ne može da se deli na srpsko i albansko, već na dobro ili loše novinarstvo, profesionalno ili neprofesionalno, nezavisno ili pod kontrolom, slobodno ili neslobodno. To su kategorije u novinarstvu, a ovo ostalo što imamo to su refleksije stanja u kojem smo kao društvo. Naš problem nije situacija u kojoj se nalaze Srbi i Albanci, već situacija u kojoj mediji sve više podložni kontroli i diktatu, ne samo vlasti već tih elita koje sebe nazivaju demokratskim, a način na koji funkcionišu uopšte nije demokratski, zaključuje glavni i odgovorni urednik Koha Ditore Agron Bajrami.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017