Vesti

DNKiM: Prenosićemo Jedinstvo pojedinačno

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuje postupak kosovskih carinika koji su sprečili distribuciju “Jedinstva”, jedinog lista, na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.
 • 03.08.2012
 • 22:50 h > 22:55 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 783
DNKiM: Prenosićemo Jedinstvo pojedinačno
(Foto KIM)

U saopštenju dostavljenom KIM radiju DNKiM se pita - Kome smeta i šta je to problematično u sadržaju “Jedinstva”? Šta bi to Srbi trebalo da čitaju na Kosovu i da li to neko, danas u dvadest prvom veku, pokušava da jednoj etničkoj, jezičkoj i kulturološkoj posebnosti odredi šta može da ili ne može da čita?

Podseća se da je “Jedinstvo” decenijama izlazilo u jednom totalitarnom društvu i nikada nije dospelo u ovakvu situaciju.

DNKiM apeluje na sve relevantne međunarodne i lokalne institucije da zaustave ovakvo diskriminatorsko ponašanje kosovskih vlasti.

DNKiM će ukoliko se ovakav trend nastavi pozvati svoje članstvo da se uključe u distribuciju “Jedinstva” tako što će svi članovi pojedinačno preko administrativnih prelaza prenosti nedeljnik “Jedinstvo”.

“Smatramo da u savremenom dobu nije moguće zaustaviti protok informacija i da će naše članstvo ovakvom akcijom solidarnosti sa kolegama iz nedeljnika “Jedinstvo” praktično pokazati da nije moguće zaustaviti slobodu štampe i pravo na informisanje”, navodi se u saopštenju Društva novinara Kosova i Metohije koje deluje kao ogranak Udruženja novinara Srbije.

Podsetimo, celokupan tiraž prištinskog nedeljnika "Jedinstvo”, namenjen čitaocima u Kosovskom Pomoravlju, oduzeli su danas kosovski carinici na prelazu Bela zemlja.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017