Vesti

Đurđevdansko slavlje kod Roma tri dana

Na dan Svetog Georgija po pravoslavnom kalendaru, Romi obeležavaju svoj najveći praznik Đurđevdan ili Hederlez. Slavlje počinje 5. maja uveče i traje cele noći. Pale se vatre uz koje se sedi do zore, pa se ujutru 6. maja ide na uranak.
 • 06.05.2013
 • 21:41 h > 21:28 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1412
Đurđevdansko slavlje kod Roma tri dana
(Foto KIM)


Romi ovaj dan obeležavaju kao praznik buđenja života, vesele se i raduju životu i ljubavi koja se budi kod ljudi zajedno sa buđenjem prirode. Za ovaj dan se specijalno čisti kuća – po mogućstvu i okreči. Kupuju se cipele i nova garderoba.

Selim Ramić iz Čaglavice kaže da se najpre ide na uranak, gde se obavlja obredno umivanje. Posle uranka, kupuje se đurđevdansko jagnje, koje kako nalažu običaji mora da bude belo. Jagnje se donosi kući živo i predstavlja radost za decu i ukućane.

“Ustajemo rano, umivamo se vodom u kojoj smo prethodno ubacili vrbu i druge lekovite trave koje su simbol, života, zdravlja i plodnosti. Nakon toga koljemo jagnje i ono do ručka mora biti pečeno. Tada je cela porodica na okupu, zajedno ručamo, a onda odlazimo u goste kod drugih, ili oni dođu kod nas i tako tri dana. Organizujemo razna druženja, igranke, pevamo, igramo, svi su na Đurđevdan veseli”, kazao je Ramić.

On ističe da je nekada proslava Đurđevdana bila mnogo veća, jer je i njih bilo mnogo više.

“Ovde u Čaglavici ima malo Roma, pa je i proslava mala, nekada je sve to bilo mnogo drugačije, ali eto mi se trudimo da običaje koje smo naučili od svojih predaka prenesemo na mlađe generacije i nadam se da će i oni nastaviti da čuvaju tradiciju”, rekao je Ramić.

Proslava Đurđevdana kod Roma traje tri dana. Za vreme proslave, stariji uopšte ne spavaju. Organizuju igranke i vreme provode u društvu, pesmi i veselju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017