Vesti

Diković: Savest mi je čista

Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
 • 09:23 h
 • izvor: Prva, B92
 • komentara:
 • pregleda: 3125
Diković: Savest mi je čista
General Ljubiša Diković (Foto Pravda)

General Ljubiša Diković bivši je načelnik Generalštaba Vojske Srbije. On za Jutarnji program TV Prve kaže da mu je po tom pitanju savest čista. Rekao je i da prema njegovim saznanjima optužnica protiv njega postoji i da je ona pisana u Beogradu.

Upitan šta misli o prijemu Kosova u Interpol, general Diković kaže da su mu podeljena mišljenja jer, s jedne strane ne bi voleo da se to dogodi, dok je s druge strane realan.

"Kada gledamo realnost ne treba biti iznenađenje ako se Kosovo primi u tu međunarodnu organizaciju. Bilo je i ranije dva pokušaja, ovo je treći", kazao je on.

Diković veruje da se to ipak neće desiti i dodaje da veruje srpskoj delegaciji u Dubaiju, gde se održava skupština Interpola.

"To nije determinanta političke opredeljenosti, jer kome ću da verujem ako ne našoj delegaciji koja se grčevito bori. Realnost je da su velike sile, na čelu sa SAD, Nemačkom, Velikom Britanijom, Franscukom koje zdušno podržavaju članstvo Kosova u UNESKO, ali je naša sreća što je još uvek veliki broj zemalja koje nisu priznale državu Kosovo", kaže Diković.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da će se, ako Kosovo postane član Interpola, mnogi Srbi naći na poternicama, pa i on sam koji se pominje kao prvi, general Diković kaže da je sigurno da bi članstvom u Interpolu nastao opšti probelm za Srbe i da bi svaki Srbin koji je kročio 1999. na Kosovo, ili koji je izašao s Kosova 1999. mogao biti optužen za neke zločine.

"Najmanji probelm sam ja. Najveći problem su ljudi koji su komandovali, od najmanjeg čina do najvećeg, koji su učestvovali u dejstvima na Kosovu 1999. Svi mogu biti na poternici", smatra bivši načelnik Generalštaba.

Na pitanje da li ima konkretnih dokaza protiv njega, Diković kaže da mu je savest čista.

"Verovatno postoji neka optužnica. Nemam podatke da to proverim, ali prema informacijama koje imam, postoji neka optužnica koja je pisana u Beogradu", rekao je on i dodao da je ta optužnica zatim prosleđena dalje u Prištinu. Reč je o tome da je ona, kako kaže, najverovatnije napisana u nekoj od nevladinih organizacija u Beogradu, a prosleđena nekoj sličnoj u Prištini. A ako se i nađe na poternici, Diković kaže da veruje svojoj državi, ali da nikada ne bi dopustio da ona bude njegov talac.

Zaključio je da su te optužnice samo "završni čin NATO delovanja na Kosovu još od bombardovanja", a da je s druge strane reč i o tome da se prikriju zločini OVK.

Na kraju je podsetio i na najave o formiranju vojske Kosova, rekavši da ni to nije ništa novo jer se ta vojska, uz pomoć zapadnih sila, stvara već godinama i da je opšte poznato da su na Kosovu, s tim u vezi, NATO mobilni timovi.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018