Vesti

Dečani: Više od hiljadu vernika na ktitorskoj slavi

Najveći broj vernika posle 1999. godine okupio se danas u Visokim Dečanima na proslavi ktitorske slave Svetog Stefana Dečanskog.
 • 24.11.2012
 • 21:57 h > 22:17 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1236
Dečani: Više od hiljadu vernika na ktitorskoj slavi
Foto KIMVelika dečanska crkva nije mogla da primi sve goste koji su došli na današnji praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Ktitorska slava je obeležena uz prisustvo vernika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske. U manastirskoj porti okupili su se i meštani Velike Hoče, Gračanice, Srbi iz Kosovske Mitrovice, Kosovskog Pomoravlja i drugih krajeva Kosova i Metohije, kao i raseljeni iz mnogih gradova.

Svetu liturgiju služili su umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, episkop raško-prizrenski Teodosije i episkop Lipljanski Jovan.

"Danas su se ovde sabrali svi naši prijatelji, kako iz srpskih zemalja, tako i naše susedne Albanije da jednodušno proslavimo svetitelja, koji je proslavio gospoda svojim životom. Danas je veliki dan za sve nas koji smo ovde prisutni i molimo se Svetom krtalju Stefanu Dečanskom da pošalje nebeski blagoslov, da nas okrepi u našem podvigu, u našim naporima, na našem putu da služimo gospodu, da imamo ljubavi, da živimo u slozi i razumevanju i svemu onome što je čestito i dobro“, kazao je vlčadika Teodosije u izjavi KIM radiju.

Nakon liturgije, vernici su pristupili pričešću. Među njima je ovog puta bio i veliki broj dece.

Od predstavnika srpskih vasti u Dečanima su boravili Mirko Krlić, pomoćnik direktora Kancelarije za KIM i direktor Kancelarije Vlade Srbije za vere Mileta Radojević.

“Hvala Svetom kralju što nas je sabrao na ovom svetom mestu, koje opstaje kroz vekove i koje će, nadam se, tu opstati kroz vreme koje dolazi. Ovo je jedno uzvišeno mesto gde svaki Srbin, koji jednom dođe, oseti da nije u običnom svetu i da nije na običnoj zemlji. Ja se nadam da će srpski narod dokle god postoji čuvati svoju zemlju i da se nikada nijedna srpska vlast neće odreći svoga Kosova i svoje zemlje”, kazao je Radojević.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici međunarodnih institucija na Kosovu, šef UNMIK-a Farid Zarif, šef EULEKS-a Gzavije De Marnjak, predstavnici Grčke i Ruske kancelarije u Prištini Dimitris Moshopulos i Aleksej Šogorov, predstavnici Američke i drugih ambasada akreditovanih u Prištini.

Za sve prisutne priređen je slavski ručak u konaku manastira.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018