Vesti

Danas je Vaskrs

Svečanom ponoćnom litijom oko manastirskog hrama, prazničnim pesmama i crkvenim zvonima u Gračanici je obeležen početak praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa.
 • 05.05.2013
 • 17:31 h > 00:27 h
 • Radio KIM
 • komentara:
 • pregleda: 888
Danas je Vaskrs
Pred ponoćnu vaskršnju liturgiju u GračaniciNekoliko stotina vernika se u ponoć okupilo u dvorištu manastira Gračanica, gde je sinoć počelo obeležavanje praznika vaskrsenja Hristovog. Litiju oko hrama, sa upaljenim svećama, te praznično jutrenje i liturgiju predvodio je Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije i manastirskim sestrinstvom.

Par desetina Grka, vojnika KFOR-a koji služe u mirovnim snagama na Kosovu, učestvovalo je u proslavi pevajući "Hristos voskrese" na grčkom jeziku.

Na službi se pričestio i veći broj vernika koji su se za to pripremali po pravilima pravoslavnog posta, a nakon liturgije su podeljena i farbana crvena jaja, simbol ovog praznika.

„Kao i svake i ove godine okupili smo se sa verom u Boga da proslavimo praznik Vaskrsenja Hristovog. Poželela sam sebi, svojoj porodici i svima puno zdravlja a sve ostalo će doći. Mi smo i dalje tu u nadi da ćemo svake godine paraznik Vaskrsenja proslavljati u svojim domovima“, kaže Jelena Đorđević iz Gračanice.

Milena Filić iz Kosova Polja poželela je za Vaskrs svima mir i puno ljubavi.

„Živimo mnogo teško ali moramo da nekako živimo i ovde ostajemo“, kazala je Milena.

Inače, Vaskrs je praznik koji danas proslavljaju pravoslavni hrišćani svih pomesnih crkava širom sveta - bez obzira na razliku u crkvenom kalendaru.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017