Danas je 8. mart

Nekada u nekom od ugostiteljskih objekata uz obilje jela i pića i obaveznu živu muziku proslavljao se 8. mart. Danas je to mnogo skromnije. Žene, iako tvrde da im je pažnja potrebna tokom cele godine, ipak obraduju se kada za ovaj dan dobiju makar i simboličan poklon.

Podeli ovaj članak sa:

Kako se slavi 8.mart na centralnom Kosovu from kim on Vimeo.


Sindikati nekih firmi u Gračanici za ovaj dan organizvali su kolektivni odlazak na ručak ili večeru, a ponegde će praznik žena biti obeležen darivanjem simboličnih poklona.
 
Predstavnik sindikata u Domu zdravlja u Gračanici Slaviša Ilić kaže da su žene zaposlene u Domu zdravlja ove godine mogle da biraju jesu li za zabavu ili poklon.

„Proslavu smo organizovali u restoranu u Lapljem Selu, svečani ručak propraćen muzikom, a za deo kolegenica koje iz nekog razloga nisu raspoložene za proslavu ili za slavlje pripremili smo poklone“, kaže Ilić.
 
Najveću pažnju danas 8. martu čini se poklanjaju trgovci. Kažu da je to dobra prilika da se zaradi.
Cvećar Zoran Dimitrijević kaže da se najviše prodaju buketi od kala, ruža ili karanfila.
 
„Zavisi od ekonomske moći onoga ko kupuje, prodaju se buketi, ali i saksijsko cveće“, kaže Dimitrijević.

Iako su ruže, karanfili, orhideje i druge vrste cveća najčešći pokloni tu ne zaostaju ni parfemi, tašne, nakit i sve one sitnice na koje ženski novčanik nije imun tokom cele godine. I vlasnica parfimerije u Gračanici Katarina Živković kaže da je prodaja ovih dana znatno poboljšana.

Nekada je bilo važno samo setiti se 8. marta i za taj dan pokloniti makar i jedan karanfil. Danas je sve više žena koje tvrde da im je pažnja potrebna tokom cele godine, a ne jednom u godini, a kada je o poklonima reč, iako svi pričaju o svetskoj ekonomskoj krizi, karanfil je samo sibol koji ide uz nešto mnogo skuplje.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane