Vesti

Dan odluke za Srbiju

Lideri zemalja članica Evropske unije večeras će, prvog dana zasedanja Saveta EU, odlučivati o statusu Srbije za kandidata za pridruživanje, a u Briselu vlada potpuni konsenzus da je Srbija ispunila sve kriterijume.
 • 01.03.2012
 • 18:24 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1510
Dan odluke za Srbiju
Srbija - EU

Šefovi država i vlada dvadeset sedam članica okupiće se na dvodnevnom zasedanju u četvrtak popodne, a nakon kratke sednice otići će na radnu večeru, na kojoj je status kandidata za Srbiju jedna od tri tačke dnevnog reda.

Ministri će o Srbiji raspravljati između razmatranja situacije u Evrozoni i diskusiji o proširenju Šengenskog sporazuma.

Očekuje se da rasprava bude kratka, s obzirom na to da sve evropske institucije smatraju da je Srbija u potpunosti ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Saveta.

Evropska komisija, koja je još u oktobru prošle godine preporučila status kandidata za Srbiju, je preko svojih najviših funkcionera, predsednika Žoze Manuel Baroza i potpredsenice Ketrin Ešton, u odvojenim izjavama tokom prethodna dva dana poručila da Komisija ostaje pri tom stavu.

Njima se pridružio i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji će, neposredno uoči početka samita, predložiti parlamentu rezoluciju u kojoj se preporučuje ne samo da se Srbiji dodeli status kandidata, nego i datum početka pregovora o pridruživanju.

Sudeći po dosadašnjim raspravama o rezoluciji u Spoljnopolitičkom komitetu EP, ova rezolucija će biti usvojena ubedljivom većinom.

I konačno, Savet za opšte poslove, koga čine ministri spoljnih poslova svih zemalja članica, izjasnio se u utorak jednoglasno u prilog srpske kandidature.

Ostalo je da evropski lideri za večerom i formalno potvrde status kandidata za Srbiju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018