Dan odluke za Srbiju

Lideri zemalja članica Evropske unije večeras će, prvog dana zasedanja Saveta EU, odlučivati o statusu Srbije za kandidata za pridruživanje, a u Briselu vlada potpuni konsenzus da je Srbija ispunila sve kriterijume.

Podeli ovaj članak sa:
  • Srbija - EU

Šefovi država i vlada dvadeset sedam članica okupiće se na dvodnevnom zasedanju u četvrtak popodne, a nakon kratke sednice otići će na radnu večeru, na kojoj je status kandidata za Srbiju jedna od tri tačke dnevnog reda.

Ministri će o Srbiji raspravljati između razmatranja situacije u Evrozoni i diskusiji o proširenju Šengenskog sporazuma.

Očekuje se da rasprava bude kratka, s obzirom na to da sve evropske institucije smatraju da je Srbija u potpunosti ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Saveta.

Evropska komisija, koja je još u oktobru prošle godine preporučila status kandidata za Srbiju, je preko svojih najviših funkcionera, predsednika Žoze Manuel Baroza i potpredsenice Ketrin Ešton, u odvojenim izjavama tokom prethodna dva dana poručila da Komisija ostaje pri tom stavu.

Njima se pridružio i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji će, neposredno uoči početka samita, predložiti parlamentu rezoluciju u kojoj se preporučuje ne samo da se Srbiji dodeli status kandidata, nego i datum početka pregovora o pridruživanju.

Sudeći po dosadašnjim raspravama o rezoluciji u Spoljnopolitičkom komitetu EP, ova rezolucija će biti usvojena ubedljivom većinom.

I konačno, Savet za opšte poslove, koga čine ministri spoljnih poslova svih zemalja članica, izjasnio se u utorak jednoglasno u prilog srpske kandidature.

Ostalo je da evropski lideri za večerom i formalno potvrde status kandidata za Srbiju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane