Vesti

Dačić: Susret sa Tačijem u decembru

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da će novi susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem svakako biti održan u prvoj polovini decembra.
 • 11.11.2012
 • 18:07 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1211
Dačić: Susret sa Tačijem u decembru
Ivica Dačić (Foto novosti.rs)

Sastanak bi trebalo da bude održan pre sastanka Saveta Evropske unije, rekao je Dačić, dodajući da bi to moglo biti pre ili posle 10. decembra, ali svakako u prvoj polovini narednog meseca.

Premijer je podsetio da je prethodna Vlada Srbije parafirala sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, koji su, kako je rekao, teški.

"(Vlada) shvata i primedbe samih građana, od Srba sa Kosova i Metohije, ali nema izbora, mora da sporovodi ono što je prethodna vlada potpisala", rekao je Dačić Televiziji "Pink".

Dogovor je, kako kaže, da sporazumi o prelazima počnu da se primenjuje na dva probna, privremena prelaza, u kontejnerima, bez izgrađenih stalnih objekata.

Premijer je naveo da je insistirao da na severu Kosova izvršnu funkciju ima EULEKS, bez obzira što će tu biti prisutni i naši predstavnici i predstavnici privremenih institucija Prištine, da ne bismo, kako kaže, na dnevni red dovodili statusno pitanje.

Dačić navodi da je važno da se definiše izvršna uloga EULEKS-a, kao i kome ide prihod.
"Ja sam tražio od Tačija da najveći deo tog prihoda, kad je reč o robi koja ide na sever, pripada upravo severu Kosova gde žive Srbi, što mislim da ne bi trebalo da bude sporno", rekao je Dačić.

On smatra da time Srbija ne menja svoj stav kada je u pitanju status Kosova i Metohije.

"Možemo da se krećemo u okviru onoga što je prethodna vlada potpisala ili da sve to odbacimo, što bi nas vratilo nekoliko koraka unazad", rekao je premijer.

On podseća da Srbija želi da razgovara o suštinskim pitanjima, pitanjima statusa, ali i ističe da u tom konstuktivnom pristupu niko ne može da očekuje od premijera Srbije da prihvati nezavisnost Kosova.

“Da sam to hteo, mogao sam sto puta do sada", rekao je Dačić, dodajući da niko ne može da mu prigovori da nije "dovoljno nacionalista ili patriota", jer je bio deo vladajuće SPS kada je "ratovala za Kosovo".

Sa druge strane, kako kaže, sama koncepcija "nećemo da pregovaramo" nas ne vodi ničemu i udaljava celo Kosovo od Srbije.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018