Vesti

Dačić: Srbija žuri ka EU, ali ne juri za datumom

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je danas da Srbija žuri ka Evropskoj uniji, ali da ne juri po svaku cenu za datumom o početku pregovora za članstvo u EU i da je spremna za dijalog s predstavnicima vlasti u Prištini.
 • 01.10.2012
 • 01:52 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1829
Dačić: Srbija žuri ka EU, ali ne juri za datumom
Ivica Dačić (Foto b92.net)

"Ako izrazite želju da do decembra morate da dobijete datum, onda će verovatno i cena biti mnogo veća", rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle razgovora s delegacijom Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, to ne znači da će Srbija zbog datuma da uradi nešto na štetu svojih nacionalnih i državnih interesa.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Niklića da Srbija želi članstvo u EU, ali da neće trčati ni za kakvim datumima, Dačić je rekao da je Nikolić kazao da "ne treba da jurimo za datumom, a ne da ne treba da žurimo".

Dačić je kazao da ta izjava ne znači promenu politike Srbije prema EU, jer je politika prema EU ostala ista.

"Ovo nije samo pitanje datuma, nego pitanje dijaloga s predstavnicima vlasti u Prištini. Važno je da postoji jedan proces, a ne da jurimo za određenim datumom", kazao je Dačić.

On je istakao da Srbiji želi što pre datum za početak pregovora sa EU i da je spremna na dijalog s prištinskim vlastima i reklasiranje odnosa sa Prištinom.



Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018