Vesti

Dačić se sastao sa Rompejom

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas, na početku dvodnevne posete Briselu, sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejom.
 • 04.09.2012
 • 19:22 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1504
Dačić se sastao sa Rompejom
Ivica Dačić (Foto novosti.net)

Dačić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti administratvnom sedišti EU kao predsednik Vlade Srbije, sastaće sa najvišim zvanicničima EU i predstavnicima belgijske vlade, a između ostalih i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predsednikom evropskog Parlamenta Martinom Šulcom.

Očekuje se da će nakon današnjih sastanaka, a pre svega razgovora sa Eštonovoma, biti jasnije na koji način, uz učešće kojih zvaničnika i kad se može nastaviti dijalog Beograd-Priština, imajući u vidu i to da je u penziju otisao dosadašnji pregovarač EU Robert Kuper.

Dačića, koji je ministar unutrašnjih poslova Srbije, tokom prvog dana posete Briselu primiće i komesarka za unutrašnje poslove EU Sesilija Malstrom, ministarka spoljnih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke, kao i komesar za energetiku Ginter Etinger.

Za sutra su planirani susreti sa generalanim direktorom za proširenje u Evropskoj Komisiji Stefanom Saninom, zamenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabriciom Barbasom, generalnim sekretarom Energetske povelje , kao i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Dedijeom Rejndersom i državnom sekeretarkom te zemlje za azil i migracije Maži de Blok.

Uoči posete sedištu EU, premijer Srbije je izjavio da Srbija želi da nastavi evropski put, ali i da EU bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja.

"To znači - nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Ovo je prva poseta Dačića sedištu EU otkad je postao premijer, a on je podsetio da je želeo i ranije da otputuje u Brisel, ali da su evropski zvaničnici bili na odmoru nakon što je nova Vlada Srbije formirana.

"Ovo je prvi naš sastanak i upoznaću ih sa prioritetima vlade, sa reformama koje mislimo da Srbija treba da sprovodi u narednom periodu i sa onim što radimo, a to je da se priprema paket ekonomsko-socijalnih mera", objasnio je Dačić i ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, što EU smatra jednim od najvažnijih uslova za nastavak integracija Srbije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018