Vesti

Dačić razgovarao sa Eštonovom o uhapšenim policajcima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pitanje nedavnog hapšenja srpskih policajaca u Gnjilanu postavljeno na najviši nivo.
 • 03.03.2012
 • 19:05 h
 • izvor: Večernje novosti, RTV Puls, KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1281
Dačić razgovarao sa Eštonovom o uhapšenim policajcima
Posle pretresa ROSU (Foto rts.rs)

On je kazao da je zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o tom slučaju razgovarao sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.

"I Tadić i ja smo to pitanje izneli Ketrin Ešton, s obzirom na to da uzrokuje atmosferu koja ne doprinosi poboljšanju situacije na Kosovu i šteti zajedničkom životu građana. Rekao sam joj da ne mogu postojati dvostruki aršini, ali da mogu da postoje recipročne mere", rekao je Dačić.

On je kazao da se ne smeju postavljati dvostruki aršini, niti naš policijac može da bude uhapšen zato što radi na drugoj teritoriji.

"Govori se o zatvaranju alternativnih prelaza na severu Kosova, a niko ne govori o alternativnim prelazima na jugu. I Srbija to može da uradi, ali je pitanje da li želimo da se svađamo ili da regulišemo odnose i život građana", rekao je Dačić.

Svi oni koji rade protiv interesa Srbije, a zaposleni su u kosovskim institucijama koje ne priznaju Srbiju, treba da se zapitaju šta njima može da se desi kada uđu u centralnu Srbiju, kazao je Dačić i naglasio da u državi mora da postoji red i Srbiji niko ne može da preti.

"Uostalom, da smo jači kao država ne bi nas svako uslovljavao ni oko sticanja kandidata za članstvo u EU", naveo je Dačić.

Nastavak pritiska na Srbe

Odbornici opštine Kosovska Kamenica najoštrije osuđuju hapšenje šestorice Srba u opštini Gnjilane ocenivši da ovaj nasilnički čin predstavlja nastavak sistematskog etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

“Posle ovog događaja, svako ko je zaposlen u državnim organima Republike Srbije može postati meta ukoliko neko pokaže prst na njega’’, kaže se u saopštenju.

Opština Kosovska Kamenica poziva vladu Srbije da zaštiti Srbe na KiM i učini sve što je u njenoj moći da zaustavi iseljavanje Srba iz Kosovskog Pomoravlja.

Zahtev za lekarski pregled

Kolegijum lekara Doma zdravlja iz Gračanice uputio je zahtev šefu EULEKS-a, Gzavije de Marnjaku, da petorici uhapšenih Srba iz Kosovskog Pomoravlja omogući pregled od strane lekara ove ustanove.

Podsećajući da je i kosovski ombudsman, Sami Kurteši, izjavio da su u akciji hapšenja Srba u okolini Gnjilana pripadnici specijalne jedinice Rosu upotrebili prekomernu silu, lekari gračaničkog Doma zdravlja zahtevaju da se uhapšenima omogući adekvatno lečenje.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018