Vesti

Dačić: Nikakva nezavisnost Kosova

Kraj procesa nadgledane nezavisnosti Kosova za Srbiju nema značaja, jer ona ne prihvata ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost, kaže premijer Ivica Dačić.
 • 10.09.2012
 • 03:12 h
 • izvor: RTS
 • komentara:
 • pregleda: 1124
Dačić: Nikakva nezavisnost Kosova
Ivica Dačić (Foto rts.rs)

Međunarodna upravljačka grupa u Prištini održala je danas u Prištini sastanak na kome je doneta odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.

"Za nas pitanje Kosova nije rešeno sve dok na to ne pristane Srbija. Da nije tako, ne bi nas toliko pritiskali da priznamo Kosovo", rekao je Dačić novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti posle skupa o socijalnoj dimenziji trgovine ljudima na zapadnom Balkanu.

Premijer je rekao da je nepohodno nastaviti dijalog na političkom nivou i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, kao i da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju.

"To znači da se nađe kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane", rekao je Dačić.
Premijer je ukazao da je priča o prihvatanju nezavisnosti Kosova za ulazak Srbije u EU "glupost", već je uslov što veća "relaksacija odnosa" Beograd i Prištine.

Dačić je govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na području Kosova i Albanije rekao da ta istraga nije išla dovoljno brzo.

"Valjda i srpske žrtve isto tako zaslužuju pravedno sankcionisanje počinilaca, kao i druge žrtve na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da već duže vremena srpski istražni organi imaju iskaze zaštićenog svedoka i da su očekivali da će istraga ići brže, ali da ona nije išla tempom koji takva tema zaslužuje.

Prema njegovim rečima, taj zaštićeni svedok nije jedini i istraga je pokazala da sve što je svedok rekao istina.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu šefa diplomatije Kosova Envera Hodžaja da je priča o zaštićenom svedoku pokvarila prištinsku proslavu o kraju nadgledane nezavisnosti, Dačić je rekao da nema nikakvog namernog opstruisanja.

"Ne bih rekao da je ta proslava u potpunosti za oduševljenje. Pored toga prihvatili su da Euleks i dalje bude prisutan i van onog roka koji je u početku najavljivan do 2014. godine. Nema tu nikakvih proslava, niti namernog opstruisanja svega toga", rekao je Dačić.

Premijer je podsetio da je o trgovini ljudskim organima na Kosovu govorio i u Savetu bezbednosti i da je tražio da se u SB razmatra istraga o trgovini ljudskih organa na Kosovu i Albaniji, kao što se to čini sa izveštajima iz Haga.

Kancelarija za KiM: Nastavak nasilja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je međunarodnu zajednicu da ne smanjuje svoje prisustvo i da ne dozvoli da se nasilje nad Srbima na Kosovu i dalje sprovodi nekažnjeno.

U saopštenju se podseća na najnovije napade na Srbe u Gnjilanu i da u okolini Leposavića gore šumski požari u čijem gašenju ne učestvuje niko osim meštana na terenu.

"Umesto toga, KFOR pod punom ratnom opremom blokira sve alterntivne putne pravce na severu Kosmeta i onemogućava kretanje ljudi i robe" navodi Kancelarija i dodaje da je tako počeo dan kada će se u Prištini "proslavljati kraj takozvane nadgledane nezavisnosti".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018