Vesti

Dačić: Nema otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine neće biti razgovora o međusobnom otvaranju kancelarija.
 • 04.11.2012
 • 21:24 h
 • izvor: RTS
 • komentara:
 • pregleda: 1653
Dačić: Nema otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini
Ivica Dačić (Foto novosti.rs)

"Nikakve kancelarije se ovde ne otvaraju, ovde je reč o oficirama za vezu koji bi trebalo da realizuju ono što se dogovorimo - znači nikakve kancelarije nisu na dnevnom redu niti je to tačka o kojoj se razgovara", rekao je sinoć Dačić za RTS.

Dačić je naveo da predstojeći sastanak u Briselu "nije nikakav ključni sastanak", dodavši da je on ugovoren ranije i da predstavlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Čuli ste Ketrin Ešton - ona je javno govorila da nema nikavog pritiska na strane koje učestvuju u razgovorima, a svako će prihvatiti ono što misli da može da prihvati", podsetio je Dačić, dodajući da ne želi nikoga da laže, a "to znači da se tačno zna šta je ono što mi možemo a šta ne možemo da prihvatimo".

On je rekao da Beograd ima predlog za konačno rešenje a ako oko toga ne može biti dogovora, može da se radi na rešavanju nekih konkretnih pitanja koja su u ovom trenutku bitna za svakodnevni život građana.

Dačić je dodao da Beograd ne beži od od tema koje se nameću i napomenuo da je među temama dijaloga i sprovođenje dogovora koji su već potpisani kao i pitanje verske i kulturne baštine.

Među temama je i finansiranje Srba na Kosovu i Metohiji, onoga što se, kako je rekao, ponekad kod nas pogrešno tumači, podsećajući da EU samo traži od Beograda trasparentrnost finansiranja. To, dodao je, nije sporno jer "mi ništa krišom ne finansiramo".

Ističući da postoji mnogo tema o kojima se može razgovarti, on je primetio da "kosovski organi vlasti u poslednje vreme kritikuju i više su usmereni na to da sever ne može da dobije autonomiju", ocenivši da se "oni toga plaše".
"Čim oni to govore znači da u tome postoje neke priče koje dolaze sa Zapada...mislim da je dobro da shvate da sever nije isto što i ostatak Kosova", rekao je Dačić.

On je ponovio da je aktuelna srpska vlast spremna da pitanje KIM ne ostavlja budućim generacijama i da ga reši u potpunosti.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018