Vesti

CPT: Ne pristajemo na iseljenje iz Prištine

Danas ističe rok koji je Kosovska policija dala Centru za mir i toleranciju i ambulanti da se isele iz prostorija u centru Prištine. Izvršni direktor CPT-a Nenad Maksimović kaže za KIM radio da se Srbi odatle neće seliti.
 • 01.08.2012
 • 17:12 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1511
CPT: Ne pristajemo na iseljenje iz Prištine
Centar za mir i toleranciju u Prištini (Foto KIM)

“I dalje ne pristajemo da se iselimo iz prostorija. U međuvremenu smo obavestili, ne samo medije, već i celokupnu javnost i međunarodne činioce koji su napravili određeni pritisak na kosovsku vladu da odloži iseljenje. To pitanje nije samo političko, već i pravno. Kosovska policija apsolutno nema pravnog osnova da traži naše iseljenje iz tog prostora i oni sami krše zakon institucije koja je zadužena za sprovođenje vladavine prava”.

Prostorije koje koriste CPT i ambulanta Srbima iz Prištine na neograničeno je dodelio UNMIK 2000. godine, a Kosovska policija vrši pritisak na njih zadnjih godina da se odatle isele.

“Nas je policija samo obavestila da će početi da koristi prostorije koje nisu njene i ta borba traje više od tri godine koliko oni pokušavaju da nas isele iz našeg prostora. Njihovi napori se intenziviraju u poslednje vreme kada su u toku godišnji odmori, očekivali su da neće naići na otpor sa naše strane”, ističe Maksimović.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić obećavao je još marta meseca da će za preostale Srbe naći drugi adekvatni prostor, ali do danas to nije učinjeno. Poslednjih dana se iz policije čulo da će Ministarstvo za zajednice i povratak naći nove prostorije za CPT i ambulantu na šta je ministar Radojica Tomić KIM radiju odgovorio da o tome ne zna ništa.

Maksimoviću niko od čelnika kosovskih institucija nije ponudio nikakve prostorije. “Mi nismo dobili nikakvu ponudu, pa ne mogu da pričam o ponudi koja ne postoji. Nismo dobili ni garancije da će takav prostor biti održiv i prihvatljiv za korisnike za naših usluga. Ako ne pruža garancije mi ga apsolutno nećemo prihvatiti”, zaključio je direktor Centra za mir i toleranciju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017