Vesti

Č.Jovanović: Sa Evropom ili bez nje Kosovo je problem

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će, sa Evropom ili bez nje, Kosovo biti problem koji će Beograd i Priština morati da rešavaju u dugom procesu emancipacije međusobnih odnosa.
 • 03.01.2012
 • 21:56 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1765
Č.Jovanović: Sa Evropom ili bez nje Kosovo je problem
Čedomir Jovanović (Foto Kurir)

"Na kraju tog procesa će biti naša deca, a ne mi. I oni će biti svesni koliko je zapravo besmisleno sve ono što smo mi morali da preživimo ili sada preživljavamo, jer je očigledno da smo prevashodno upućeni jedni na druge bez obzira da li smo Srbi ili Albanci", kazao je Jovanović za Tanjug.

Kao rešenje za sever Kosova čije većinsko srpsko stanovništvo ne želi da se integriše u prištinske institucije, Jovanović je naveo Ahtisarijev plan.

"Žajedničko delovanje sa EU, UN, kosovskim vlastima i Srbima južno od Ibra, organizovanje života na osnovama koje su prihvatljive za većinu na Kosovu, a to je Ahtisarijev plan, koji se može zvati kako god neko želi sada da predloži, može biti polazna osnova u procesu koji će dugo trajati", istakao je lider LDP-a.

On je dodao da je važno da se razgovara sa Tačijem, i istakao da bi Srbija trebalo da se zapita da li je svrsishodno da i dalje insistira na Rezoluciji 1244, kao i da li je problem regionalnog predstavljanja razlog da se osudi na samoizolaciju.

"Rezolucija 1244 je sporazum iz Rambujea, koji nismo prihvatili, pa smo zbog toga bombardovani da bi na kraju on dobio drugo ime", ocenio je Jovanović .



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018