Vesti

CIK zabranio fotografisanje glasačkog listića nakon glasanja

Centralna izborna komisija donela je odluku o zabrani slikanja za koga je birač na glasačkom listiću glasao na lokalnim izborima na Kosovu 3. novembra.
 • 30.10.2013
 • 01:17 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 2939
CIK zabranio fotografisanje glasačkog listića nakon glasanja
Foto npsm.rs

Odluka o zabrani slikanja glasa birača na glasačkom mestu doneta je na zahtev Demokratskog saveza Kosova koji je u pismu izrazio zabrinutost, kako je navedeno, zbog informacija dobijenih širom Kosova povodom uputstva političkih subjekata građanima da treba, da bi se dokazalo da je neko glasao za određenu partiju i kandidata, da slika njegov glas na glasačkom listiću.

Zahtev DSK su podržali i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Samoopredeljenje Albin Kurtija, prenosi dnevnik "Tribuna".

"Takvo delovanje (slikanje glasa) smatra se krivičnim delom prema Krivičnom zakonu, tako da je ovo pitanje što se tiče pravnog pustupka veoma jasno", rekao je clan CIK-a iz redova Alijanse za buducnost Kosova Binak Višaj.

"Treba obavestiti glasače o kazni koja ih očekuje u slučaju slikanja glasa. Treba sprečiti taj negativan fenomen", rekao je Adnan Rustemi, clan CIK-a iz redova Samoopredeljenja.
Na kosovsim lokalnim izborima u nedelju 3.novembra učestvovaće 103 izborne liste koje je verifikovala Centralna izborna komisija, sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

Pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, potvrdio je CIK..

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018