Vesti

Čaglavica: Na fizijatriji dnevno i do četrdeset pacijenata

Na Kosovu i Metohiji, južno od Ibra postoji samo jedna fizijatrijska medicinska služba. Radi u okviru Domu zdravlja u Čaglavici i dnevno primi i do četrdeset  pacijenata iz različitih krajeva i različitih nacionalnosti.
 • 02.04.2013
 • 21:25 h > 03:03 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1736
Čaglavica: Na fizijatriji dnevno i do četrdeset pacijenata
Odeljenje fizikalne terapije (Foto KIM)


Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radi u samo dve prostorije i pored toga, pacijenti su zadovoljni i dolaze iz različitih krajeva. Viši fizioterapeut Milomir Balević kaže da im nedostaje laser i bar još jedna prostorija u kojoj bi radili sa parafinom.
    
“Nedostaju nam još neka sredstva, ali za to bi trebalo ispuniti neke druge uslove, jer recimo da bi pacijentima pružili terapije sa parafinom neophodno bi bilo da imamo još jednu prostoriju. Zbog isparavanja štetnih gasova koje parafin proizvodi i uticaja na srčane bolesnike trebalo bi da to bude u zasebnom delu i odvojeno od ostalih pacijenata, ali bez obzira na to ostvarujemo dobre rezultate. Dolaze nam pacijenti sa centralnog Kosova, Sirinićke župe, Kosovskog Pomoravlja i iz raznih drugih mesta. Dolaze čak i Albanci, a bilo je slučajeva da su na terapije dolazili i službenici međunarodnih misija“, kaže Balević.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Dragan Dutina upozorava da je sve veći broj dece sa deformitetima kičme, ravnim stopalima i različitim koštanim izraslinama. Apeluje na roditelje, ali i nastavnike da utiču na decu, da se više kreću i da se bave nekom fizičkom aktivnošću.

“Kod dece ima mnogo deformiteta, možemo reći da je situacija alarmantna, imamo takođe dosta pacijenata kod kojih se javljaju neke promene na koštanom delu sistema, nepoznate etiologije. Da li je to zbog radijacije ili zbog nečeg drugog ne znam, nismo u mogućnosti da vršimo studije, ali to je jako čudno. Takođe ima mnogo pacijanata sa promenama na kičmenom stubu i to ne samo da je zahvaćen jedan pršljen, nego više što je takođe čudno”, kaže dr Dutina.

Na odeljenju fizijatrije radi 12 radnika, u dve smene. Dobrom voljom izlaze u susret onima koji dolaze iz udaljenih krajeva pa im terapije zakazuju u vreme koje njima najviše odgovara.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017