Vesti

Bogdanović: Sačuvati srpske institucije na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je u 2012. godini potrebno uraditi sve kako bi se sačuvale srpske institucije u pokrajini.
 • 02.01.2012
 • 16:37 h
 • izvor: TV Most
 • komentara:
 • pregleda: 1497
Bogdanović: Sačuvati srpske institucije na Kosovu
Goran Bogdanović (Foto kim.gov.rs)

"Posle postizanja dogovora oko upravljanja administrativnim prelazima barikade bi trebalo skloniti, cilj postojanja barikada je ispunjen i nema potrebe da se ljudi više izlažu opasnostima", rekao je Bogdanović u novogodišnjem intervjuu za TV Most iz Zvečana.

Bogdanović je kazao da je Srbija uvek podržavala mirne proteste građana, ne samo na severu Kosova i Metohije, nego i u celoj Pokrajine, kao i sve koji se bore za ljudska prava.

"Država Srbija će i dalje podržavati svoj narod na Kosovu i Metohiji, boriće se za interes naroda, a samim tim i za svoj interes na tim prostorima", rekao je Bogdanović.
 
Prema njegovim rečima, kompromis se može postići, bez obzira što deo međunarodne zajednice podržava Albance.
Ministar Bogdanović je pojasnio da je poslednji sporazum postignut u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 UN, kao i da je Vlada Srbije već reagovala povodom sredstava koje bi trebalo izdvojiti za obavezno osiguranje prilikom prelaska administrativne linije između Srbije i Kosova.

"Polovinom januara biće sastanak u Beču. Ja sam prvi bio protiv toga da se naplaćuje ulazak ili izlazak sa Kosova i Metohije", rekao je ministar i naglasio da cenu nije određivala Srbija, već da su to radila osiguravajuća društva.

Govoreći o najavi održavanja referenduma na severu Kosova i Metohije Bogdanović je ocenio da je on nepotreban i da neće rešiti probleme. "Svima je jasno da Srbi na severu ne žele kosovske institucije i nema razloga da se troši energija da bi se dokazalo nešto što je već poznato", ocenio je on.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018