Bogdanović: Referendum jeftino politikanstvo

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da održavanje referenduma jeftin politikanski čin, koji može skupo da košta državu Srbiju i nanese ogromnu političku štetu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Bogdanović sa Stefanovićem i predsednicima opština na severu (Foto arhiv KIM)

Bogdanović navodi da tvorci referenduma pokazuju da su spremni da se kockaju sa interesima građana i države, zarad stranačke koristi i rejtinga.

„Tvrdoglavim stavom o održavanju referenduma predstavnici lokalnih samouprava smanjuju manevarski prostor Vladi Srbije i državnom vrhu u dijalogu s međunarodnom zajednicom u rešavanju kosmetskog problema, ali i u procesu evrointegracija“, rekao je Bogdanović za Danas.

Niko ne spori, dodao je, da je referendum demokratsko pravo, ali je pitanje "zašto se sada zloupotrebljava volja naroda i u pogrešno vreme postavlja pitanje za koje je jasno
da će vlast, opozicija i građani dati potpuno identičan odgovor"

Ideja o referendumu nastala je u stranačkim kuhinjama, napomenuo je Bogdanović, ukazujući da je nedopustivo je da svojim odlukama lokalna samouprava smanjuje potencijal države da reši problem.

Bogdanović tvrdi da je netačno da Beograd Srbe sa severa Kosova već kažnjava za „neposlušnost“ restrikcijama struje I naprasnom racionalizacijom radnih mesta.

Što se organizacije izbora tiče, dodao je on, više puta je ponovljeno da će se odluka doneti kada se obavi niz razgovora i konsultacija, uzimajući u obzir sve parametre.

Pantić: Ne inatimo se Beogradu

Predsednik opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić kaže za Danas da referendum u četiri srpske opštine na severu KiM, zakazan za 14-15. februar, „nije raspisan da bi se kosovski Srbi inatili s Vladom i predsednikom Srbije, nego da bi se smanjio pritisak koji na njih vrše kosovski Albanci i deo međunarodne zajednice“.

Na pitanje, šta će se dogoditi ako Beograd ne prizna rezultate referendum, Pantić odgovara:

Nikada nismo ni tražili da zvanični Beograd prizna rezultate, jer je samo po sebi logično da i vlada i predsednik to podrže, zato što je KiM po našem Ustavu i Rezoluciji SB UN neotuđivi deo Srbije. Očekivali smo da će naša vlada imati razumevanja za referendum, čiji je cilj da spreči kosovske Albance da na severu KiM instaliraju svoje institucije i na taj način uspostave, kako to oni kažu, „novo realno, činjenično stanje“. Oni sada nemaju jasno definisane granice, ne kontrolišu sever Pokrajine, gde imaju svoje institucije i pravosudni sistem.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane