Vesti

Biračka mesta otvorena na vreme

Na Kosovu se održava drugi krug lokalnih izbora za 25 gradonačelnika. Biračka mesta otvorena na vreme u 7 sati.
 • 01.12.2013
 • 16:43 h > 00:35 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2352
Biračka mesta otvorena na vreme
(Foto KIM)

Član Centralne izborne Komisije Nenad Rikalo izjavio je KIM radiju da su biračka mesta u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu otvorena na vreme u 07.00 sati i da, prema prvim informacijama, nisu zabeležene ozbiljnije povrede izbornog procesa.

Rikalo je dodao da će zvaničnu potvrdu CIK-a o otvaranju biračkih mesta imati posle 08.00 sati.

U opštini Gračanica glasačka mesta otvorena na vreme. U sedam časova otvorena su glasačka mesta u izbornom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici i nisu zabeležene nikakve povrede izbornog procesa, a glasanje se odvija bez problema.

Kako javlja novinar KIM radija sa lica mesta, svoje biračko pravo u 7:20  je iskoristio Branimir Stojanović, kandidat GI "Srpska" za gradonačelnika Gračanice.

Drugi izborni krug održava se i u sedam opština sa srpskom većinom, šest južno od Ibra i u Severnoj Mitrovici.

U Gračanici su u drugom krugu kandidat GI "Srpska" Branimir Stojanović i kandidat Saveza kosovskih Srba Bojan Stojanović. U Štrpcu se u drugom nadmeću kandidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić i predstavnik "Srpske" Ivan Redžić.

U Ranilugu se za mesto gradonačelnika takmiče Milan Aritonović iz Srpske narodne partije i Gradimir Mikić, kandidat "Srpske". U Partešu su u drugom krugu izbora kandidat SLS Nenad Cvetković i Dragan Nikolić sa liste "Srpska".

U Klokotu su kandidati Srećko Spasić iz "Srpske" i Saša Mirković iz SLS, a u Novom Brdu kandidat DSK-a Bajruš Imeri i Svetislav Ivanović iz "Srpske".

U Severnoj Mitrovici građani će novog gradonačelnika birati između dvojice kandidata - predstavnika Građanske inicijative "Srpska" Krstimira Pantića i Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U Zvečanu se na tri biračka mesta glasanje ponavlja pošto je usvojena žalba SDP-a koji predvodi Oliver Ivanović. Kandidati su, ispred "Srpske" Vučina Janković i Nebojša Vlajić ispred SDP-a.

Pravo glasa ima 1.371.524 stanovnika Kosova. Do 19 časova biće otvorena 594 glasačka centra sa 816 glasačkih mesta.

O bezbednosti u izbornom danu brinuće se Kosovska i EULEKS policija, kao i pripadnici KFOR-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018